Ladda ned som PDF 8 av 10 tågresor börjar eller slutar i Stockholm. 850 000 arbetspendlare reser över kommungränser och 150 miljoner ton gods går årligen till eller från Stockholm-Mälarregionen. Behoven är stora för att vårda och utveckla Sveriges transportnav.
Nu sluter de sju regionerna i Mälardalsrådets infrastruktursamarbete, Uppsala, Västmanland, Örebro, Sörmland, Östergötland och Gotland, upp bakom Stockholms krav på bättre transporter. Tillsammans har regionerna enats om en gemensam utvecklingsstrategi för transportsystemet i Stockholm-Mälarregionen.
Den storregionala strategin, Systemanalys 2024, fastställdes i Stockholms regionfullmäktige den 8 oktober och visar vilka spår, vägar och farleder som regionerna vill satsa på under de kommande åren.
– Vi är sju regioner som deltar i arbetet och det är en styrka att vi kan gå fram med gemensamma prioriteringar till regeringen. Vi måste prioritera gemensamt om vi ska få något gjort. Det handlar både om att hålla i gång vårt transportsystem och att utveckla det. Vi kommer att behöva kraftiga tillskott till infrastrukturen för att både beta av underhållsskulden och bygga i kapp för ett starkare Sverige, säger Jens Sjöström (S), ordförande Mälardalsrådet och investeringsregionråd Region Stockholm.
Tydliga prioriteringar för Stockholm-Mälarregionens transporter
Systemanalys 2024 är den länsöverskridande och politiskt genomarbetade utvecklingsstrategin för transportsystemet i Stockholm-Mälarregionen. Den innehåller skarpa prioriteringar om vilka spår, vägar och farleder som regeringen behöver satsa på. Systemanalysen bygger vidare på tidigare prioriteringar, men här finns även delvis nya investeringsbehov som måste vara åtgärdade till 2035. Dokumentet innehåller även andra typer av politiska ställningstaganden för transportsystemets utveckling, däribland avveckling av stationsavgiften på Arlanda.
– I Stockholm-Mälarregionen sker många av de resor som lägger grunden för vår tillväxt. 8 av 10 tåg i Sverige startar eller slutar i Stockholm. Här reser 850 000 arbetspendlare över kommungränserna för att komma till jobbet. För att Sverige ska utvecklas måste transporterna fungera i vår region. Här behövs både en bra arbetspendling, effektiva godstransporter och en utvecklad internationell tillgänglighet, säger Kristoffer Tamsons (M), ordförande för Mälardalsrådets infrastruktursamarbete En Bättre Sits och regionråd i Region Stockholm.
I Stockholm-Mälarregionen bor över fyra miljoner människor som tillsammans skapar hälften av Sveriges BNP. Varje dag reser 850 000 pendlare över kommungränserna för att komma till jobbet. 150 miljoner ton gods passerar till, från och genom länen i Stockholm-Mälarregionen. Åtta av tio tågresor i Sverige startar eller slutar i Stockholm.
– Systemanalysen är av enorm vikt som strategidokument och visar på de starka länkarna mellan Region Stockholm och övriga delar av Mälardalen. Ett exempel är Mälarbanan Tomteboda-Kallhäll. Här måste ingångna avtal hållas. Om staten tar sitt ansvar, så tar vi regioner vårt ansvar för den storregionala kollektivtrafiken. Systemanalysen visar både på våra behov, men synliggör samtidigt våra egna åtaganden för en utvecklad trafik med kollektivtrafiken som grund, säger Anton Fendert (MP), ledamot i Mälardalsrådets infrastruktursamarbete En Bättre Sits och trafikregionråd i Region Stockholm.
Exempel på nya prioriteringar i Systemanalys 2024
Förstärkt trimningspaket för utveckling av den storregionala tågtrafiken samt pendeltågstrafiken
Lagt kort ligger! Ingångna avtal kring exempelvis Fyrspåret Uppsala-Stockholm, Ostlänken och Tvärförbindelse Södertörn ska hållas
Nya infrastrukturprioriteringar med satsningar på Ostkustbanan vid Solna, Mälarbanan och E4:an vid Arlanda
Övergripande måste tillgängligheten till Arlanda bli bättre. Stationsavgiften vid Arlanda C ska avvecklas
Säkra kompetensförsörjningen av transportsystemets yrkesgrupper
M.m.
Systemanalys 2024 kan läsas i en ej layoutad version på Mälardalsrådets hemsida.
En Bättre Sits
Genom Mälardalsrådets transportpolitiska samarbete En Bättre Sits har regionerna i Stockholm-Mälarregionen en tydlig plan för vilka infrastrukturinvesteringar som behöver prioriteras. I samarbetet ingår Region Stockholm, Region Uppsala, Region Västmanland, Region Örebro län, Region Sörmland, Region Östergötland och Region Gotland. Under hösten tas beslut om Systemanalysen i de respektive regionerna.
Mälardalsrådet
Mälardalsrådet är samverkansorganisationen för kommunerna och regionerna i Stockholm-Mälarregionen. Mälardalsrådet driver medlemmarnas frågor för konkreta resultat inom infrastruktur, kompetensförsörjning och internationella jämförelser.
Läs mer på www.malardalsradet.se
På bilden: A. Fendert, K. Tamsons, J. Sjöström