Nyheter

Hur kan fossilfritt stål bidra till en bättre miljö?

Jag kan förstås bara tala för mig själv, men rent generellt är det sällan man hör talas om fossilfritt stål som en potentiell delvis lösning då klimatfrågan diskuteras. Tydligen är detta dock något som existerar och verkar fungera eftersom flera stora företag börjat använda sig av det.

Kontentan av det hela är att det finns väldigt många saker man kan göra i vardagen för att bidra till en bättre miljö. Låt oss nu undersökta hur fossilfritt stål kan göra det.

Så här fungerar det

Bilbranschen är en betydelsefull aktör när det gäller fossilfritt stål, så låt oss titta lite närmare på den. H2 Green Steel är ett svenskt företag som har tecknat ett avtal med biljätten Porsche.

Detta företag kan producera stål på ett sätt som minskar koldioxidutsläppen enormt mycket. Närmare bestämt rör det sig om ungefär 95% lägre utsläpp än med standardmetoderna, ett exakt värde som verkligen understryker deras innovation. Exakt hur detta går till krävs det en manual för att förklara, men det involverar vätgas.

Porsche har som mål att helt och hållet gå över till fossilfritt stål år 2030. Förutom en positiv inverkan på miljön lär detta ge H2 Green Steel en bra chans att etablera sig som en jätte inom branschen.

Tetra Pak hakar på trenden

Porsche är inte den enda jätten som valt att satsa på fossilfritt stål. Även Tetra Pak har gjort det genom att inleda ett samarbete med finska Outokumpu, ett av världens ledande företag när det gäller rostfritt stål. Planen är att denna typ av stål ska börja användas till produktionen av diverse maskiner Tetra Pak använder till livsmedelsprodukter samt drycker.

Stålet i fråga går under namnet Outokumpu Circle Green®. Jämfört med vanligt stål, om man nu kan kalla det så, har denna typ hela 93% mindre utsläpp. Eftersom just stålproduktion uppskattas stå för 7–9% av de skadliga utsläppen kan fossilfritt stål helt klart vara något det är värt att satsa på. Det lär dock ta tid samtidigt som det krävs betydligt fler insatser likt dessa, men det är åtminstone ett litet steg i rätt riktning.

Även SSAB satsar på fossilfritt stål

I Sverige hävdar stålkoncernen SSAB att de tagit och håller på att ta fram två olika typer av fossilfritt stål. Det rör sig om följande:

● SSAB Zero™

● SSAB Fossil-free™

SSAB Zero™

SSAB Zero™ är enligt koncernen själva det första fossilfria stålet i världen. Dessutom är det skapat med återvunnet råmaterial. Begreppet ”fossilfritt” verkar dock gå att rubba på eftersom det i en FAQ-sektion på SSAB:s hemsida står att SSAB Zero™ trots allt inte är helt fossilfritt på grund av råmaterialet som utgörs av skrot. De fossila utsläppen är dock betydligt lägre än vad de är i vanliga fall.

Vidare går det att läsa att SSAB Zero™ är dyrare än standardmässigt stål då uppstartskostnaderna är högre och att det kostar mer att producera stålet vilket förstås resulterar i högre priser för konsumenterna. Så brukar det dock vara när ny teknik och nya produkter lanseras, så förhoppningsvis sjunker det så småningom.

SSAB Fossil-free™

Den andra sortens fossilfria stål som SSAB håller på att skapa heter SSAB Fossil-free™. Vid tillverkningen använder de sig av något kallat YBRIT®-tekniken där det återigen är vätgas med i bilden. Tydligen ersätter vätgasen kol i järnmalmsreduktionsprocessen vilket resulterar i att det inte tillkommer några fossila koldioxidutsläpp. Jag rekommenderar dig att besöka SSAB:s hemsida för mer detaljerad information.

Faran med greenwashing

Under tiden jag läste om de olika aktörernas produkter lade jag märke till hur de samtliga mer eller mindre framställer sig själva som hjältarna som ska rädda jorden från klimatförändringar. De får även sina egna produkter att framstå som de överlägset bästa.

Detta fick mig att tänka på en insändare om greenwashing som jag läste för några månader sedan. Författaren varnade för just detta, och ju mer man läser om det hela, desto tydligare blir det vilka enorma summor pengar som är med i bilden. Naturligtvis betyder inte detta att det som skrivs inte stämmer.

Själv är jag dock försiktig med att bli alltför entusiastisk. Jag vill helt enkelt se bevis på att det verkligen har en positiv inverkan över en längre tid. Det är därför bara just tiden som kan ge svar på denna fråga.