Det är några av de testprojekt och satsningar som nu klubbats igenom i Västra Götalandsregionens infrastruktur- och kollektivtrafiknämnd.
– Vi är stolta över att vi med nämndens finansiering nu kan börja testköra självkörande bussar i Gårda och att vi på riktigt kan testa konceptet Metrobuss mellan Göteborg, Mölndal och Partille, som är en slags bussens motsvarighet till tunnelbana, säger infrastruktur- och kollektivtrafiknämndens (IKN) ordförande Louise Jeppsson (V) och fortsätter:
– Vi har stora utmaningar med framkomlighet i våra städer och måste redan nu planera för, testa och utforma framtidens kollektivtrafik. Även ett antal nya tågstationer är på gång i våra mer glesbebyggda delar av Västra Götaland. Det är viktiga steg i att knyta samman regionen med hållbara resmöjligheter och samtidigt minska vägtransporterna.
Självkörande buss
Västtrafik ska tillsammans med transportkoncern VY och Göteborgs stad bli först i Sverige att testa förarlösa bussar med nästa generations AI-teknik. Här ska Gårda användas som testarena. Innan testet kan genomföras i verklig miljö och med resenärer behövs däremot nödvändiga tillstånd och säkerhetstester.
– Tekniken med självkörande bussar är oerhört spännande och tillsammans med exempelvis buss on demand, där invånarna själva beställer busstransport via en app, kan vi skapa bättre möjligheter att erbjuda en mer attraktiv kollektivtrafik för fler. Vi startar nu ett test för att vi behöver lära oss mer om hur tekniken fungerar och hur den tas emot av våra resenärer, andra trafikanter och beslutsfattare, säger IKN:s vice ordförande Per Tenggren (S).
Snabbare och mer kapacitet
Metrobuss är vår variant av Bus Rapid Transit (BRT) som redan finns i ett stort antal städer runt om i Europa och världen. Tanken är att införa konceptet även i Göteborgsområdet med koppling till kranskommunerna.
– Bussarna som ofta är dubbeldäckare sväljer fler passagerare och tar sig fram snabbare då de använder egna körbanor eller befintliga motortrafikleder. Införandet ska ske stegvis i samarbete med Västtrafik, kommuner, Trafikverket med flera. Bland annat ska en ”BRT-anpassad” dubbeldäckare lånas in från Europa för testkörning, säger IKN:s andra vice ordförande Angela Fast Torstensson (M).
Nya stationer, spårvangslänk och buss on demand
Även två nya buss on demandprojekt i Härryda och Marks kommun har fått grönt ljus under hösten. Man har också enats om en avsiktsförklaring kring en ny spårvägssträckning, Alléstråket som ska dras mellan Hagakyrkan och Åkareplatsen i Göteborg. Infrastruktur- och kollektivtrafiknämnden avsätter nu 6 miljoner kronor motsvarande halva kostnaden för framtagande av detaljplaner.
– Just spårväg i Alléstråket är en nyckel för att avlasta Brunnsparken som är vår största flaskhals i spårvägssystemet. Den kommer bidra till färre störningar i trafiken så att vi kan köra fler spårvagnar och även snabba upp resorna genom city, säger VGR:s infrastruktur och kollektivtrafikchef Sofia Hellberg.
Men för en fungerande kollektivtrafik krävs också bra järnvägsstationer. Därför planeras nu en ny i Brålanda i Dalsland, beslutet har klubbats igenom av både IKN och Vänersborgs kommunstyrelse.
Stationen är en gemensam finansiering mellan parterna och en i raden av nya stationer och stationslägen som planeras i både Dalsland och Boråsregionen framöver.
PÅ BILDEN: Kommunstyrelsens ordförande i Vänersborg Benny Augustsson (S) tar i hand med infrastruktur och kollektivtrafiknämndens ordförande Louise Jeppsson (V) efter beslut om Brålanda station
Fotograf/Källa: Vänersborgs kommun