Hogia har, i samarbete med Trafikverket, NCC och andra aktörer, framgångsrikt implementerat ett digitalt flöde från avtal till följesedel enligt den nya standarden BEAst Supply 4. Nu är det första projektet live, vilket markerar starten på ett helt nytt digitalt arbetsflöde som möjliggör miljörapportering i realtid. Detta utgör ett viktigt steg mot att underlätta uppföljningen av Trafikverkets mål om en klimatneutral infrastruktur till år 2040.
I början av sommaren tilldelades NCC uppdraget att bygga en gång- och cykelväg längs väg 523 i Stöcke utanför Umeå, där ett av kraven från Trafikverket var att följesedlar skall rapporteras digitalt enligt BEAst Supply 4. Detta har initierat en omfattande process för att säkerställa att hela kedjan, från NCC till deras underleverantörer och partners, uppfyller dessa krav. För att NCC ska kunna leverera den information som Trafikverket efterfrågar, måste alla led i informationsflödet fungera effektivt.
Nu har projektet gått live. Personal på Torbjörn Sundh Entreprenad AB, som är underleverantör till NCC, kommer att börja rapportera sina utförda timmar dagligen i Hogia MobiLast via appen. Denna registrering utgör grunden för de digitala följesedlarna, som innehåller miljöinformation och skickas till NCC. Projektmedarbetaren på NCC kontrollerar att all information är korrekt och vidarebefordrar den information som efterfrågats till Trafikverket.
Tidigare har man använt excelmallar för att rapportera drivmedelsanvändning, men nu har digitaliseringen skapat möjligheter att förbättra både datakvaliteten och uppföljningen för Trafikverket. Det digitala flödet effektiviserar informationshanteringen och anpassar informationen automatiskt till rätt mottagare, vilket är avgörande för att hjälpa Trafikverket att följa upp sina miljömål och skapa en mer hållbar infrastruktur.
– Som en av de ledande aktörerna i branschen har vi ett ansvar att driva på digitaliseringen och säkerställa att vi lever upp till de krav som ställs på oss. Det här projektet är ett exempel på hur vi tar ansvar för en positiv och fortsatt teknikutveckling, säger Esbjörn Lundmark, teknisk specialist NCC.
– Den första digitala följesedeln enligt BEAst Supply 4 markerar ett viktigt steg mot våra miljömål inom bygg- och transportsektorn. Genom vårt nära samarbete med NCC, Hogia och övriga aktörer har vi skapat en modell som effektiviserar arbetsflöden, ökar datakvaliteten och möjliggör bättre uppföljning. Samarbetet och engagemanget från alla aktörer i projektet har varit en viktig framgångsfaktor. Med detta projekt tar vi steg närmare en mer hållbar framtid för branschen, säger Ulf Jonson, miljöspecialist och projektledare på Trafikverket.
– Vi är glada över att ha bidragit till utvecklingen av detta digitala flöde, som sätter en ny standard för branschen. Genom vårt samarbete med Trafikverket, NCC och övriga aktörer har vi tillsammans skapat en lösning som effektiviserar processer och främjar en mer hållbar byggbransch. Det är ett helt nytt arbetssätt där hela kedjan måste fungera, och vi har alla haft inställningen att vi behöver hjälpas åt. Detta projekt är ett tydligt exempel på vad vi kan åstadkomma när vi arbetar tillsammans, säger Henrik Mossberg, produktspecialist på Hogia Logistics Systems.
Detta projekt markerar en viktig milstolpe för bygg- och transportsektorn, där digitalisering och hållbarhet går hand i hand. Genom att implementera BEAst Supply 4 har alla inblandade parter tagit ett betydande steg mot att nå Trafikverkets miljömål och skapa en mer hållbar infrastruktur. Detta utgör ett tydligt exempel på hur samarbete och innovation kan leda till positiva förändringar och en bättre framtid för både branschen och samhället i stort.
Aktuella länkar: Digital miljörapportering – Bransch (trafikverket.se) Avtalsguide – BEAst