I dag invigde Svenska Skidförbundet längdlandslagets nya vallatrailer. Den innebär bättre arbetsmiljö för landslagets vallare, vilket gör att de kan göra ett bättre jobb för att åkarna ska få så bra förutsättningar som möjligt.
– Vallabodar är ingen bra miljö. Därför är det kul att ha en arbetsgivare som satsar på arbetsmiljön. Med den nya vallatrailern får vi i princip en partikelfri arbetsmiljö, säger Anders Svanebo som är vallachef för svenska längdlandslaget.
Den nya vallatrailern har konstruerats av företaget SKAB. Vallabänkar och övrig utrustning och inredning har utvecklats i nära samarbete med vallarna. Vid varje arbetsplats finns en dammsugare som kopplas med en slang till en huv på vallarnas verktyg som vallajärn eller borstar, så att alla partiklar sugs upp. På en list ovanför arbetsbänken finns ett utsug som suger ut alla ångor från arbetet.
Värmeväxlare
För att inte slösa på energi och minska på partikelutsläpp från vallan, har vallatrailern ett system med luftvärmeväxlare. I stället för att bara skicka ut varmluft direkt ut i naturen så går utsugen genom två filter och värmeväxlas sedan med den nya friskluften som tas in i trailern.
– Ventilationssystemet har sex värmeväxlaraggregat som vardera är gjorda för en villa på 250 kvadratmeter. Det ger en total kapacitet på 1 500 kvadratmeter. Då trailern är på 80 kvadratmeter ger det en väldigt stor luftomsättning. Luften byts var fjärde minut, säger Erik Magndal som är konstruktör och projektledare hos SKAB som konstruerat trailern.
Den nya ventilationen med värmeväxling har gjort att elbehovet för vallatrailern har halverats mot den förra.
Bättre förutsättningar
Efter en stund tittar några av landslagsåkarna in i vallatrailern. Ebba Andersson gillar vad hon ser.
– Den nya trailern ger bättre förutsättningar för vallarna att kunna leverera bra förutsättningar för oss åkare. När vi testar skidor inför ett lopp är vi mest ute i spåret. Men efter loppet kommer vi ofta in i trailern och diskuterar med vallarna hur det fungerade och vad vi kan göra bättre, berättar Ebba Andersson.
På ena långväggen i trailern finns en legendarvägg bakom åkarnas skidställ, med bilder på tidigare svenska landslagsåkare som vunnit guld i VM eller OS.
– Tanken är att det ska skapa extra motivation för dagens åkare när de tittar in i vallatrailern under tävlingar, säger Lars Öberg som är längdchef på Skidförbundet.
Scania Super
Vallatrailern dras av en Scania Super 500 R som har en 13 liters, 6-cylindrig motor, på 368 kWh (500 hk) med högsta vridmoment om 2650 Nm. Den kan köras på Diesel, HVO eller Biodiesel. Skidlandslaget kör främst på HVO.
Dragbilen har Scanias växellåda G33 med ett möjligt vridmoment upp till 3300 Nm och broms retarder D4700. Axelkonfigurationen är 6×2 med hjulbas 3150.
Hytten är en CR20 med högt tak samt luftriktarpaket. Bilen har även ett system för sidodetektering för att skydda gångtrafikanter och fordon i döda vinkeln.
Lättare ställa i ordning
Jan Eriksson är den som kör vallatrailern. Han är inne på sin tredje säsong och även han gillar den nya trailern.
– Framför allt blir det lättare för mig att plocka fram grejer och ställa i ordning allt när jag kommer fram till en tävlingsplats. Den tidigare vallatrailern hade väldigt tunga arbetsbänkar som var otympliga att få på plats. Nu går det snabbare.
När Jan ställt i ordning trailern på en ny tävlingsplats blir hans uppgifter bland annat att köra åkarna till och från hotellet med minibuss och att ansvara för att det finns reservstavar utmed spåret under loppen. När allt är över plockar han ihop trailern igen.
– Åkarna åker oftast hem till Sverige efter en tävling. För mig är det bara att hoppa in i hytten och köra till nästa tävlingsort, konstaterar Jan Eriksson.
På bilden: – Den nya trailern ger bättre förutsättningar för vallarna att kunna leverera bra förutsättningar för oss åkare, säger landslagsåkaren Ebba Andersson i den nya vallatrailern, framför legendarväggen med tidigare vinnare i skidlandslaget.