På svenska vägar är en förändring på gång – allt fler kvinnor tar plats i kategorin tungt släp, där männen tidigare varit i klar majoritet. På två decennier har antalet kvinnliga BE-förare ökat med hela 84 procent, medan männens andel faktiskt har minskat. Även om männen fortfarande står för majoriteten av BE-körkorten är det kvinnorna som står för nästan hela ökningen, visar statistik från Transportstyrelsen.
Allt fler svenskar har körkort för att dra tunga släp, BE-behörighet, drygt 10 procent fler sedan 2004. Men kanske är männens historiska dominans på området så sakteliga på väg att om inte brytas så åtminstone utmanas. Det visar en analys av data från Transportstyrelsen som gjorts av Hedin US Motor, officiell distributör i Europa av Ford F-150. F-150 är en bil med hög dragkapacitet som ofta används av förare med BE-behörighet, vilket gör den relevant i denna utveckling.
Kvinnor bakom nästan hela ökningen
När man bryter ner statistiken och jämför könen visar det sig att andelen män som har BE-körkort minskar stadigt. I stället är det de kvinnliga BE-körkortsinnehavarna som ligger bakom nästan hela ökningen av antalet BE-körkort de senaste 20 åren.
– Vi har de senaste åren sett en liten men ändå tydlig förändring av vem det är som kör runt i en F-150. Det är inspirerande att fler kvinnor tar plats i en kategori som länge varit mansdominerad. Vi hoppas att den här trenden fortsätter och att fler får upp ögonen för de möjligheter som BE-körkort kan ge, oavsett om det handlar om fritidsintressen eller arbete, säger Maria Ågerup, marknads- och kommunikationschef för Ford F-150 på Hedin US Motor.
Ökar från låga nivåer
Men även om det är kvinnorna som står för ökningen i antal BE-körkort, och ökningen av antalet kvinnliga BE-förare är stor i procent, så är det från låga nivåer. Andelen män som har BE-behörighet på sitt körkort har minskat sedan 2004 från 15,5 till 13,6 procent, medan andelen kvinnor med BE-körkort ökat från 1,4 till 2,2 procent. I faktiska tal innebär det att 70 000 kvinnor har BE-körkort, jämfört med 483 000 män.
– Det är fortfarande långt kvar tills vi kan tala om en jämnare könsbalans på totalen, men vi hoppas att utvecklingen kan fortsätta, och accelerera. Ser vi till vilka som har B-körkort är vi nästan framme vid helt jämn fördelning mellan könen, och det finns ingen anledning till att det ska vara annorlunda för BE-behörigheten, fortsätter Maria Ågerup.
– Om utvecklingen fortsätter i samma takt kan vi förvänta oss att kvinnorna tar en allt större roll även inom tunga transporter – något som både branschen och samhället har mycket att vinna på, avslutar Maria Ågerup.