Text: Lars-Olof Tandberg
Bygget av nya tunnelbanan i Stockholm är på väg in i en ny fas. Under första halvåret 2025 kommer allt berg att vara utsprängt. Nu intensifieras arbetet med att omvandla bergrum och tunnlar till stationer och tunnelbana. Ovan jord pågår arbete med stationsbyggnader, biljetthallar och teknikbyggnader.
Just nu pågår arbete längs alla nya linjer med gjutning av tunnelväggar, teknikbyggnader, pumpgropar, grunder till stationsbyggnader och hiss- och rulltrappsschakt. Ovan jord börjar stationsbyggnader, biljetthallar, teknik- och ventilationsbyggnader med mera växa fram.
Milstolparna i utbyggnaden av nya tunnelbanan blir fler och fler. I slutet av oktober gick den sista salvan som innebar genomslag för tunnlarna som förbinder Kungsträdgården med den nya stationen Sofia på Södermalm. Tunnlarna har sprängts ut från två håll samtidigt och nu har tunnelfronterna förenats mitt under Saltsjön.
– Vi har tagit oss igenom en passage med utmanande bergförhållanden och har öppnat upp en helt ny väg mellan norra och södra Stockholm, säger Andreas Burghauser, projektchef för Blå linje till Södermalm.
Hisschakt
Vid station Sofia, som blir världens näst djupaste tunnelbanestation, har hisschaktet nått ända ner till stationen. Just nu är schaktet 86 meter rakt ner från Stigbergsparken. När man sprängt sig ner till golvet på mellanplanet blir schaktet omkring 100 meter och sedan återstår att spränga ytterligare några meter ner för utrymmen som behövs för hissarna.
Vid Gullmarsplan byggs en ny station för blå linje under den befintliga stationen. Ett hisschakt som förbinder den nya tunnelbanan under jord med dagens biljetthall är färdigsprängt och har klätts med en betongstomme. Inuti den ska fem stora och snabba hissar byggas. Gullmarsplan blir en av flera stationer som får den nya lösningen i Stockholms tunnelbana.
I tunnlarna pågår även installationer samt mark- och VA-arbeten. Därefter ska alla byggnader och tillhörande konstruktioner byggas klart ovan och under jord. Spår, el och olika tekniska system ska installeras och testas innan tunnelbanan kan tas i drift.
Tunnelborrmaskin
Planerad trafikstart för de nya tunnelbanelinjerna är till Barkarby 2027, till Arenastaden 2028 och till Nacka, Södermalm och Söderort 2030. Tunnelbanan till Älvsjö och beräknas vara klar i mitten av 2030-talet.
Den nya gula tunnelbanelinjen mellan Fridhemsplan och Älvsjö har planerad byggstart 2025. Den får två parallella spårtunnlar som borras av två tunnelborrmaskiner från Älvsjö till Fridhemsplan.
Tekniken innebär att en stor borr tar sig fram genom berget samtidigt som en vattentät inklädnad byggs i betong. Åtta kilometer spårtunnel ska borras från Älvsjö i den södra änden till Fridhemsplan i norr.
Men bygget blir inte helt fritt från sprängningar. Arbetstunnlar sprängs i båda ändarna för att komma åt berget där spårtunnlarna ska byggas. De nya stationerna kommer också att sprängas ut, antigen från ytan eller via arbetstunnlar.
Fakta
Utbyggnad av nya tunnelbanan
I 2013 års Stockholmsförhandling ingår tunnelbana till Barkarby, till Arenastaden och till Nacka och Söderort. Den överenskomna budgeten är cirka 32 miljarder kronor.
I Sverigeförhandlingen 2017 tillkom station Södra Hagalund på Arenastadslinjen och en helt ny linje mellan Fridhemsplan och Älvsjö.
Den totala budgeten för hela tunnelbaneutbyggnaden – både Stockholmsförhandlingens och Sverigeförhandlingens projekt – är 54 miljarder kronor i 2016 års prisnivå.
Visionsbild: Region Stockholm/White Arkitekter
PÅ bilden: Station Barkarby, Blå linje