Nyheter

Polisens rattfylleristatistik 2024: Flest åkte fast på förmiddagen

Färsk statistik från Polismyndigheten visar att rattfylleribrotten i Sverige minskat under 2024, jämfört med 2023. Statistiken visar att rattfylleri är vanligast på förmiddagen och att flest åker fast i storstadsområdena. Detta enligt en sammanställning som alkomätarföretaget Alcosense låtit göra.

Under det gångna året utförde myndigheten 1 272 698 sållningsprover varav 9 005 visades vara positiva. Under 2023 utförde myndigheten 1 263 312 sållningsprover varav 11 220 var positiva, en minskning av positiva fall på 20 procent. Utfallet, det vill säga andelen fall av sållningsprover som leder till brottsanmälan för rattfylleri, minskade från 0,9 procent under 2023 till 0,7 procent 2024.

Detta indikerar att färre nu kör rattfulla på svenska vägar, vilket är i linje med polisens strategi att uppnå allmänprevention genom ökad synlighet och kontroll. 

Rattfylleri vanligast på förmiddagen

Statistiken visar att flest åker fast för rattfylleri under förmiddagen, med totalt 2 304 positiva fall under perioden 09:00 – 11:59. Inom denna period är det flest som blir tagna mellan 10:00 – 10:59, med 1 165 fall.

– Vi vet sedan tidigare att många kör oavsiktligt rattfulla dagen efter alkohol har konsumerats, detta understryker behovet av att använda alkomätare innan avfärd. Statistiken pekar svart på vitt att detta är vanligast mellan kl. 10:00 och kl. 10:59, vilket kan bero på oavsiktlig rattfylla om man supit rejält kvällen före, säger Hunter Abbott, alkoholexpert på Alcosense Laboratories och medlem i den brittiska riksdagens råd för transportsäkerhet (PACTS). 

Fördröjningseffekt talar för fler utförda sållningsprover

Preliminärt visar statistiken att polisens provningsinsatser ligger i linje med 2023, då man i snitt utförde omkring 3500 kontroller per dag. Däremot finns det en fördröjning då tömning av mätinstrumenten har en eftersläpning.

Sammanställningen för statistiken år 2023 visar sig ha haft en fördröjningseffekt, då rapporterade polisen 1 056 571 prover. Den fräscha statistiken rapporterar siffran är 1 263 312 under 2023, vilket är en ökning på 16 procent. Om samma siffra appliceras på årets preliminära statistik innebär det att polisen utförde nästan en och en halv miljoner sållningsprover under 2024. Detta tar dock inte hänsyn till om fler positiva fall tilläggs i statistiken för det gångna året.

Flest åkte fast i storstadsområdena

Generellt visar statistiken att flest åker fast för rattfylleri i och kring storstäderna, och desto större befolkningstäthet, desto fler rattfylleribrott. Majoriteten av positiva fallen under det gångna året rapporterades även denna gången i de mest befolkningstäta regionerna, där polisregion Syd ledde ligan, följt av region Väst och region Stockholm.

– Trafikolyckor med dödlig utgång ligger i snitt på 220 fall de senaste tre åren. Sett över längre tid har dödsolyckorna dock minskat, för elva år sedan omkom närmare 300 människor om året på Sveriges vägar. Det säger sig själv att många som blir tagna under kvällen och natten kör påverkade avsiktligt, men kan tekniska hjälpmedel erbjudas till de som oavsiktligt kör berusade under förmiddagen, motverkar det rattfylleribrott och förhindrar i längden trafikolyckor med dödlig utgång, avslutar Hunter Abbott. 

Bild: bobtheskater 

Om Alcosense Laboratories
Alcosense Laboratories designar, utvecklar och tillverkar tillförlitliga och pålitliga alkomätare för privat och professionellt bruk. Bränslecellstekniken som används i Alcosense produkter används även av många polismyndigheters alkomätare. Företagets målsättning är att genom sina alkomätare undvika att personer kör oavsiktligt med alkohol i kroppen. För mer information besök www.alcosense.se.