Nyheter

Årets mätning: Fler län har tillräckligt många publika laddstolpar

För sjunde året granskar Riksförbundet M Sverige utbyggnaden av publika laddstolpar. Bristen på laddstolpar har varit omfattande varje år, men med de nya kraven enligt EUs AFIR-förordning hamnar många län plötsligt på en godkänd nivå.

Laddstolpar är en grundläggande förutsättning för att kunna köpa och köra en elbil. M Sverige har i årets genomgång dels beräknat hur många stolpar som satts upp länsvis, men även enligt kraven i AFIR, EUs nya förordning om infrastruktur för alternativa bränslen.

– Energimyndigheten rapporterar bara uppgifter om Sveriges samlade publika infrastruktur till EU, därför är det som tidigare viktigt att bryta ner det och ta reda på vilka län och kommuner som är duktiga på laddinfrastruktur och vilka som inte gör tillräckligt, säger Carl-Erik Stjernvall, hållbarhetsansvarig på M Sverige.

Enligt det tidigare sättet att räkna kräver dagens drygt 670 000 laddbara bilar en tiondel så många publika stolpar, 67 000. Trots ett betydande tillskott finns fortfarande en stor brist, 22 000 laddstolpar saknas i hela landet. Enligt det nya AFIR ser det däremot ljust ut, bara Stockholms län missar målet även om enskilda kommuner runt om i landet också behöver lägga större resurser på utbyggnaden.

– Risken med att plötsligt klara gällande krav är att utbyggnaden tappar fart. Men så länge en betydande del av nybilsförsäljningen är laddbara gäller det för alla aktörer att ligga i och fortsätta planera och sätta upp nya stolpar, säger Carl-Erik Stjernvall.

Nästan alla län klarar nya AFIR-krav

Det nya sättet att räkna laddinfrastruktur innebär en lättnadens suck för många län, enligt analyser från Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI. Totalt har Sverige en kapacitet i laddinfrastrukturen på mer än 1 700 megawatt. Plötsligt uppfyller nästan hela landet minimi-nivån. I Stockholms län visar VTIs kartläggning att kapaciteten i det publika nätverket är för låg, men det är inte alla kommuner som drar ner betyget.

– I Stockholms län klarar bland annat kommunerna Täby, Sollentuna, Järfälla, Salem och Huddinge rätt nivå, medan Solna, Danderyd, Vaxholm och Lidingö inte gör det, säger Carl-Erik Stjernvall.

Störst effektbrist i hela landet finns i Stockholms stad, där det saknas nästan 40 MW effekt. Det innebär att Stockholm stad skulle behöva uppföra till exempel drygt 530 snabbladdare på 150 kW.

– Senast i december 2024 gjorde Ellevio tillsammans med trafikborgarråd Lars Strömgren en stor sak av att man byggt 38 nya laddstationer, det är alltså inte i närheten av vad som krävs för att komma upp i en godkänd lägsta-nivå, säger Carl-Erik Stjernvall.

Andra kommuner i landet som har bland de största underskotten är Nacka -11,5 MW, Södertälje -8,9 MW, Lund -8,5 MW, Vellinge -1,2 MW och Vänersborg -1,0 MW.

Bild: Julius H. 

M Sveriges undersökning
Riksförbundet M Sverige har även som tidigare jämfört antalet laddstolpar med antalet laddbara bilar, alltså laddhybrider och elbilar sammanräknat. I reda tal är bristen på laddstolpar störst i Stockholm och Skåne.
Västra Götalands län, som 2023 låg i botten tillsammans med Stockholm och Skåne, har sett en stor ökning av antalet laddstolpar i kombination med en blygsam ökning laddbara bilar. Det ger ett för i år godkänt antal laddstolpar.
Lägst antal laddstolpar i förhållande till de laddbara bilarna har Stockholm, Uppsala och Jönköpings län. De laddbara bilarna ökade mest i Stockholm och Jönköping.