Text: Pär Dahlstedt, Skolchef
Nyligen skedde masskrockar på både E18 och E4 vilket är tragiska händelser som har resulterat i både personskador och materiella förluster. Våra tankar går till alla drabbade och deras anhöriga i denna svåra tid.
Det är dock hög tid att rikta kritik mot Trafikverkets presschef, Bengt Olsson, vars uttalanden om olyckorna framstår som undanflykter snarare än ansvarstagande.
I en intervju med SVT hänvisar Olsson till ”snabba väderväxlingar” och ”snörök” som orsaker till olyckorna, men undviker att adressera det grundläggande problemet: bristen på hastighetsanpassning hos förarna.
Att skylla på vädret är att bortse från det faktum att varje förare har ett personligt ansvar att anpassa sin hastighet efter rådande förhållanden. Enligt min uppfattning beror 99 av 100 trafikolyckor med mer än ett fordon på för korta avstånd och för höga hastigheter. Det är inte farligt att köra 200 km/h om du har god sikt och håller avstånd till alla hinder, men det kan vara riktigt farligt att köra 20 km/h om du inte ser tillräckligt och ligger för nära.
Enligt Trafikverkets egna riktlinjer ska förare anpassa hastigheten efter väglag, sikt och trafikförhållanden.
Detta är grundläggande kunskap som varje körkortsinnehavare besitter. Att då höra Trafikverkets representant undvika detta faktum och istället lägga skulden på oförutsägbara väderförhållanden är både oansvarigt och vilseledande. Självklart spelar väglaget in, men i grund och botten handlar det om den dåligt utbildade föraren som inte förstår att anpassa sin körning efter förhållandena. Enligt flera undersökningar anser sig bara 3-4 procent av förarna köra sämre än genomsnittet, samtidigt som en procent inte vet hur de kör.
Förarna som körde för fort under dessa förhållanden har visat bristande omdöme och respekt för både sina egna och andras liv. Det är en självklarhet att hastigheten ska anpassas så att man alltid kan stanna inom det område man överblickar och före varje förutsebart hinder.
Denna princip är inte förhandlingsbar, och att ignorera den leder till de tragiska konsekvenser vi nu bevittnat. I linje med Nollvisionen behöver vi ställa högre krav på förarna. De flesta körkortsinnehavare spenderar miljontals kronor under sitt liv på att byta ut och reparera sina fordon samt betala skatter och avgifter, men lägger i genomsnitt endast 25 000 kronor på sin egen förarutveckling under samma period (förutsatt att de enbart har ett B-körkort).
Det är en snedfördelning enligt min mening, särskilt då jag anser att 99,9 procent av alla olyckor beror på förarens ansvar.
Detta innebär att bilar och vägar i regel är väl anpassade för det vi utsätter dem för. Dock ligger förarutvecklingen efter, åtminstone räknat i hur mycket resurser som faktiskt läggs på vidareutbildning.
Det är dags för Trafikverket att sluta skylla på yttre omständigheter och istället fokusera på att utbilda och påminna trafikanter om deras ansvar i trafiken. Endast genom att betona individens ansvar kan vi hoppas på att minska antalet liknande olyckor i framtiden.
En tänkbar åtgärd vore ett meritpoängsystem för körkort, där förseelser leder till poängavdrag och återkallat körkort vid noll poäng.
Man skulle kunna återfå poäng genom fortbildningskurser. Detta system används redan i många länder runt om i världen. Ett annat förslag är att införa obligatoriska syntester för alla förare efter 45 års ålder vid körkortsförnyelse – en åtgärd som redan är obligatorisk för yrkesförare av tunga fordon.
Varför inte för alla? Detta skulle minska risken att förare överskattar både sin synförmåga och sin körförmåga.
För mer information kontakta:
Pär Dahlstedt
Skolchef
Telefon: 073-839 29 89
Mail: [email protected]
Svea Trafikcenter
https://sveatrafikcenter.se
https://bomhustrafikskola.se