Nyheter

Underhållsskulden ska arbetas bort på tolv år

Text: Lars-Olof Tandberg

De 115 miljarder kronor som satsas på ökat vägunderhåll i regeringens infrastrukturproposition gör att underhållsskulden för svenska vägar kan arbetas bort under planperioden fram till 2037. Det konstaterade infrastrukturminister Andreas Carlson är mässan På Väg i dag öppnade på Elmia. Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana konstaterade att Trafikverket är redo att göra jobbet men behöver samverka med övriga branschen.

Infrastrukturministern vände sig till besökare och utställare på mässan men även till alla som arbetar med vägunderhåll, anläggning och trafiksäkerhetsarbete med budskapet att de verkar i en framtidsbransch.

– Vi i regeringen är glada att leverera en budget som ger muskler till vägunderhåll så att vi bryter en destruktiv trend där det satsats för lite på underhåll år efter år så att vägarna blir sämre. Nu satsar vi precis så mycket som behövs för att utradera underhållsskulden för våra vägar, sa Andreas Carlsson.

Han påpekade att det handlar om att ha en transportinfrastruktur och ett vägnät som faktiskt binder ihop vårt land. Att kunna färdas tryggt och säkert, hämta ungarna från träningen, hälsa på en släkting.

– Därför är det här inte bara teknisk mässa utan det är en viktig del i att bygga samhällsgemenskap och för det vill jag rikta ett tack till alla er som gör detta varje dag i ert viktiga arbete.

Forskning och innovation är nycklar till den framtida kompetens och kompetensförsörjning som behövs för det utökade underhållsarbetet som väntar.

– Sverige ligger väldigt långt fram vad gäller transportforskning. Det måste vi utnyttja och vidareutveckla för att få ut så mycket nytta som möjligt av den här satsningen, fastslog infrastrukturministern.

Eftersatt underhåll

Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana konstaterade att det svenska vägnätet till största delen byggdes på 1970-talet och att det dimensionerades för den tidens trafik och laster.

– Nu börjar vägarna uppnå sin tekniska livslängd plus att vi har fler fordon och tyngre laster och det ökar slitaget. Vi har även ny teknik med exempelvis nya tunnlar med tekniskt avancerade system som också ska underhållas.

Exempel på vad Trafikverket prioriterar är till exempel nödvändiga investeringar på äldre motorvägar och mötesfria vägar.

– Det kan även vara att vi gör om vägkroppen i stället för att bara byta vägens översta lager. Det är kostsammare, men samtidigt lönsamt på sikt eftersom framtida beläggningar av väggytan då kommer att hålla längre, sa Roberto Maiorana.

Han berättade att Trafikverket har fört fram de här behoven under en längre tid.

– Därför är vi väldigt glada att vi nu får de här förutsättningarna. Vi har haft stor hjälp av branschens intresseorganisationer för att göra vår röst hörd i de här sammanhangen. Nu har vi fått de medel vi efterfrågat och det är välkommet.

Samarbete krävs

En utmaning för Trafikverket är att nu succesivt öka volymerna och omsätta de extra pengarna till nytta i systemet. Då behöver man fortsätta samarbetet med marknaden.

Roberto Maiorana underströk att Trafikverket är beroende av en marknad som är beredd att utöka och satsa för att klara detta. Det behövs ett intresse för innovationer och det behöver testas nya arbetssätt. Det krävs även ökad planering, projektering och inköp för att kunna genomföra allt underhåll det finns utrymme för.

– Trafikverket kommer att vara drivande och ta vårt ansvar till att det här nu blir av, och vi ser fram mot att göra det i samverkan med alla inblandade parter. Nu startar vi upprustningen av det svenska vägnätet, avslutade Roberto Maiorana.