Nyheter

Efter en lång resa genom Europa har det första av 28 nya Krösatåg anlänt till Sverige

Det betyder att det går att få en glimt av det helt nya tåget på svenska spår. Nu ska tågtillverkaren CAF provköra tåget i minst 20 000 kilometer innan det kan köra i linjetrafik år 2026.

Det första nya Krösatåget började sin resa i Beasain i Spanien, där det tillverkas, genom Europa och sedan med färja från Tyskland till Trelleborg – och därifrån vidare till Nässjö. Det var Region Kalmar län, Region Jönköpings län, Region Blekinge och Region Kronoberg som gav Transitio uppdraget att upphandla de nya tågen som ska ersätta och utöka Krösatågens befintliga fordonsflotta.

Innan tåget får köra i linjetrafik ska CAF genomföra omfattande tester för att säkerställa att allt fungerar som det ska.

– Den som vill få en glimt av det nya Krösatåget kommer att kunna få det när det provkörs i Sverige. CAF provkör tågen i minst 20 000 kilometer runtom i landet, inklusive i de småländska skogarna, säger Patrik Axenstjerna, projektledare på Transitio. Först efter provkörning och testperiod är tåget leveransklart. Om allt går enligt plan ska det vara i linjetrafik år 2026. 

Komfort och modern teknik

Tågen bygger på ny teknik, har wifi, skärmar för trafikinformation i realtid, är tillgänglighetsanpassade bland annat med låggolv och har flexibla ytor för cyklar och barnvagnar.

– Det känns väldigt roligt att de nya, fina Krösatågen nu kommer till Sverige! Tågen är moderna och bekväma, och när de tas i trafik hoppas vi att de kommer bidra till ett ökat resande och ännu fler nöjda resenärer, säger Joakim Pohlman (S), ordförande för trafiknämnden i Region Kronoberg.

I linjetrafik ska de nya tågen rulla på sträckorna: 

Nässjö – Tranås

Nässjö – Eksjö

Nässjö – Vetlanda

Värnamo – Halmstad

Jönköping – Nässjö – Alvesta – Växjö

Värnamo – Växjö

Växjö – Älmhult – Hässleholm

Kalmar – Växjö

Karlskrona – Emmaboda – Kalmar

Kalmar – Linköping

Västervik – Linköping

Fakta om de nya Krösatågen:

Antal tåg: 28 nya Krösatåg, 20 eltåg och 8 tåg som drivs med el och biodiesel.

Ägare: Beställda av Region Kalmar län, Region Jönköpings län, Region Blekinge och Region Kronoberg via Transitio. Transitio är ett företag som upphandlar, finansierar, förvaltar och hyr ut spårfordon. 20 regioner i Sverige äger Transitio tillsammans.

Tillverkare: CAF (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles)

Modell: CAF Civity

Tågens längd: 68,2 meter (hybrid el biodiesel) och 76,3 meter (elektriska)

Kapacitet: 140–193 sittplatser per tåg

Högsta hastighet: 140 km/h (hybrid el biodiesel) och 200 km/h (elektriska)

Trafikinformation med realtidsuppdateringar i tågvagnarna

Tillgänglighet: Låggolv, flexibla ytor för cyklar och barnvagnar, modern IT-utrustning och wifi 

Hållbarhet: 94 procent av tågens material kan återvinnas eller återbrukas

Planerad trafikstart: 2026

Ordervärde: 3 miljarder

Beräknad livslängd: Minst 30 år