Nyheter

PEPP tar nästa steg – dubbelriktad laddning testas i offentlig miljö

Tekniken för att dela med sig av el från parkerade bilar har visat sig fungera. Efter lyckade tester med avdelningsbilar på Volvo Cars i Torslanda tar nu projektet PEPP, Public EV Power Pilots, nästa steg. 

– Vi ska sätta användare, affärsmodeller och nya tjänster i fokus, säger Jonas Eriksson, verksamhetsledare för Gothenburg Green City Zone.

Behovet av el ökar i takt med att samhället ställer om för att minska användandet av fossil energi. Ett sätt att balansera elnäten är att nyttja el från fordon som står parkerade. Just nu pågår ett samverkansprojekt i Göteborg, PEPP (Public EV Power Pilots), för att undersöka hur så kallad publik dubbelriktad laddning kan bidra till detta.

Projektet, som finansieras av Energimyndigheten genom FFI, drivs inom ramen för Gothenburg Green City Zone och består av två tester. Det första pågår sedan sommaren 2024 och är kopplat till avdelningsbilar på Volvo Cars i Torslanda som kopplats upp mot ett batterilager.

Det andra testet lanserades den 10 april på en parkeringsplats precis utanför Lindholmen Science park, där laddarna kopplas upp till Göteborg Energis elnät.

Tekniken fungerar – men vad tycker användarna?

– Testerna i Torslanda har visat att tekniken med dubbelriktad laddning fungerar som den ska och studier på Chalmers indikerar att den kan göra stor nytta, säger Lars Bern, projektledare inom elektromobilitet på Lindholmen Science Park.

– På Lindholmen ska vi undersöka hur man kan skapa tjänster för elbilsförare. Därför involverar vi fler aktörer, till exempel parkeringsbolag. Forskningsinstitutet RISE ska leda arbetet med att ta fram digitalt interface, affärsmodeller och användarstudier.

På parkeringen på Lindholmen har fem p-platser utrustats med uppdaterade laddboxar och bilarna som ingår i testet är helelektriska Volvo EX90 med den funktionalitet som krävs. Under 2025 kommer PEPP-projektet att löpande utvärdera hur dessa bilar används för dubbelriktad laddning.

– Vilka incitament behöver användarna? Hur mycket av kapaciteten i sitt batteri vill och vågar man dela med sig av? För att det ska kunna tas fram affärsmodeller behöver vi insikt om beteenden, fortsätter Jonas Eriksson på Business Region Göteborg, som leder Gothenburg Green City Zone.

Outnyttjad potential i elbilar

Det har gjorts tidigare tester med dubbelriktad laddning, men detta är ett av de första i världen i offentlig miljö. Mängden outnyttjad kapacitet i bilar och andra elfordon är stor – och kommer bara att öka. Det gäller därför att hitta sätt att dra nytta av den.

– Utöver att öka kapaciteten i elnätet, både för laddning av fordon och för industrin, skulle man kanske även kunna använda erbjudanden kring parkering och dubbelriktad laddning för att styra trafikflöden. Får man rätt erbjudande för att dela med sig av sitt batteri en viss tid på dagen kan det kanske avgöra när man använder sin bil, och var man parkerar, säger Jonas Eriksson.

Lars Bern avslutar:

– Jag ser en jättepotential i detta. Ett sådant här projekt kan bli startskottet för att utrusta fler bilar med sådan här funktionalitet. Det kan i sin tur bidra till att samhället elektrifieras på ett mer effektivt sätt, vilket är avgörande för att minska utsläppen från vägtrafiken.

Läs mer om PEPP

Fakta: Gothenburg Green City Zone

Ett initiativ där näringsliv, akademi och det offentliga samarbetar för att testa och utveckla framtidens transportsystem. Lösningarna ska kunna skalas upp och tas vidare i hela Sverige och ut i världen.

Startades 2021 och syftar till att bidra till 100 procent utsläppsfria transporter 2030.

I takt med att fler initiativ och samarbeten kommer till, och testade lösningar skalas upp, växer det hållbara transportsystemet över staden och regionen, och inspirerar andra att följa efter.

Mer info om Gothenburg Green City Zone.

Fakta: FFI (Fordonsstrategisk Forskning och Innovation)

Ett samarbetsprogram mellan staten och fordonsindustrin som sedan 2009 finansierar forskning och innovation inom vägtransporter. Mer info om FFI.