Nyheter

Är branschen redo att se nyttorna med BIM?

Byggbranschen är i en digital transformation där Building Information Modeling (BIM) spelar en central roll. Men var i den processen befinner vi oss egentligen? Niclas Andersson, lektor vid Malmö universitet, och Mikael Viklund Tallgren, forskare vid Chalmers tekniska högskola, försöker bena ut det samtidigt som de resonerar om hur branschen kan bli bättre på att utnyttja tekniken.

Niclas Andersson, som forskar och undervisar inom modellbaserad projektledning, beskriver BIM som mycket mer än bara en teknisk lösning:

– I grund och botten handlar det om att hantera information effektivt. Många ser BIM som en avancerad teknik, men det handlar egentligen om att ha rätt information tillgänglig vid rätt tidpunkt för att fatta bättre beslut. Det ger oss ett bättre beslutsunderlag, helt enkelt.

Just möjligheten att samla och strukturera information på ett ställe skapar en mer transparent och spårbar byggprocess. Mikael som i sin forskning fokuserar på digitaliserad byggproduktionsledning, håller med.

– BIM gör det möjligt att samla in, sortera och återanvända data genom hela projektets livscykel. Det ger inte bara effektivare processer, utan också en unik möjlighet att dra lärdom av tidigare projekt och undvika onödiga misstag.

Hur BIM kan användas i hållbart byggande

BIM kan även vara en hjälpreda i hållbart byggande, det finns exempelvis möjlighet att koppla klimatdata till modellen och färgsätta olika delar utifrån deras påverkan. Det ger en tydlig bild av var det finns chans att göra klimatsmarta och mer hållbara val.

– Jag är övertygad om att det kommer att bli ännu viktigare framöver att vi parallellt beaktar både kostnad och CO₂-belastning när vi gör våra kalkyler. Det hjälper oss att fatta mer genomtänkta beslut, säger Niclas.

Även Mikael lyfter fram vikten av att få med hållbarhetsperspektivet tidigt i byggprocessen och hur BIM kan förenkla det.

– Även om vi inte har en fullständig 3D-modell från start kan vi ändå koppla på klimatinformation och successivt förädla den genom hela projekteringen. BIM möjliggör en kontinuerlig spårbarhet i hållbarhetsbeslut, vilket annars skulle vara svårhanterligt, förklarar han.

Så kan branschen bli bättre på att använda BIM

Trots uppenbara fördelar är BIM fortfarande långt ifrån standard i alla projekt. Så hur kommer vi dit? En viktig nyckel är tydligare kravställning och en mer enhetlig terminologi. Att vara tydlig genom hela projektet med vad man refererar till, så informationsflödet fungerar.

– Det är avgörande att alla som arbetar i projektet, oavsett deras roll, pratar om samma saker. Annars blir det lätt förvirring när exempelvis ett trapphus plötsligt kallas både “Trapphus A” och “Norra trapphuset”, säger Mikael.

Han menar att det finns en stor potential i att standardisera informationsflöden, något som kan öka både effektivitet och spårbarhet i projekten.

– Genom att synkronisera terminologin och datan från kalkyl till tidsplanering och produktion skapas en röd tråd genom hela byggprocessen. Det gör det lättare att identifiera flaskhalsar och optimera resursanvändningen.

AI och nya kompetenser

Både Niclas och Mikael ser en framtid där BIM blir ännu mer automatiserat och där AI och maskininlärning får en större roll.

– Jag kan inte tänka mig en framtid där vi inte arbetar modellbaserat. AI kommer att kunna hantera stora informationsmängder på ett sätt vi inte kan idag, säger Niclas Andersson.

Men teknikutvecklingen innebär också att nya kompetenser behövs i byggbranschen och att den digitala expertisen blir allt viktigare.

– Vi kommer att se fler roller som kombinerar byggteknisk kompetens med avancerad datahantering ta form. Det gäller både på projektnivå och i företagens strategiska utveckling, avslutar Mikael.

Effektivare BIM med Elecosofts lösningar Christer Carlsson, BIM-expert på Elecosoft, som utvecklar digitala verktyg för byggindustrin, påpekar att en av de stora utmaningarna med BIM idag är att information ofta hamnar i olika system, vilket gör att den inte utnyttjas på bästa sätt. Elecosoft ser bortom de traditionella dimensionerna som höjd, bredd och djup i BIM och har därför utvecklat lösningar för att smidigt kunna integrera ytterligare aspekter. I deras kalkylprogram finns möjlighet att koppla både kostnad och klimatpåverkan till BIM-modeller, och i deras projektplaneringsprogram kan man visualisera och koppla tidplaneringen. Allt för en så smidig arbetsprocess som möjligt.

– Genom att använda lösningar som Bidcon BIM och Asta Powerproject 4D kan företag säkerställa att kalkyler, tidplaner och byggmodeller pratar samma språk. Det ökar spårbarheten och minskar risken för informationsluckor längs vägen, konstaterar Christer.

Läs mer om programvaror för dig som jobbar med BIM: https://elecosoft.com/se/programvaror/bim/