Detta är en replik på Thomas Morell (SD), Vice ordförande Trafikutskottet, Riksdagsledamot i Dagens Infrastruktur 16/4: www.dagensinfrastruktur.se
Text: Mattias Goldmann, VD, 2030-sekretariatet
SD vill att personbilar och lätta lastbilar ska gå på el medan tunga transporter ska tanka förnybart (Morell 16 april). Det vore olyckligt att nu ytterligare öka osäkerheten om vad som gäller för framtiden – men med en välvillig tolkning i fem punkter kan SD:s utspel ge transportsektorn ökad trygghet för framtiden.
1. Stötta elbilarna. ”Vi ser nu att elektrifieringen behöver fokuseras än mer tydligt på personbilssidan och de lätta lastbilarna”, skriver Morell. Tidöpartierna har allvarligt försvårat denna elektrifiering genom att bokstavligen över en natt ta bort premien för elbilar och stegvis urholka premien för lätta lastbilar tills den helt avslutas i oktober i år. Morell har rätt; nu behövs en förnyad fokusering, där den sedan länge utlovade nya elbilspremien görs tillgänglig för alla låg- och medelinkomsttagare och inkluderar eldrivna lätta lastbilar.
2. Gynna fossilfri bredd för tunga transporter. Morell skriver att ”Genom att styra om resurserna för elektrifiering av de tyngre fordonen och maskinerna till förmån för elektrifieringen av personbilarna kan Sverige få bättre utväxling på omställningsarbetet av transportsektorn. Detta samtidigt som fokus läggs på utvecklingen av biodrivmedel för den tunga fordonssidan.” Tidöpartierna behöver nu lugna alla åkerier och bussbolag som redan satsat på eldrift, och garantera att laddinfrastrukturen för tunga transporter fortsatt ska byggas ut och att villkoren för att köra gods och passagerare stegvis ska förbättras. Men Morell har rätt i att biogas och biodiesel är bättre för vissa typer av tunga transporter – och konkret stimulans som inkluderar dessa val behöver komma på plats. Det gäller alltifrån kommande vägavgifter till premier för fordonsköp.
3. Gör det fossilfria mer konkurrenskraftigt. Konkurrenskraften för fossilfria drivmedel och eldrift är avgörande för skiftet bort från importerad fossildiesel. Tidöpartierna lovade väljarna att få ner priset vid pump, men att ha bland EU:s lägsta drivmedelspriser på fossila drivmedel har försvårat omställningen – särskilt som skatten på el samtidigt höjts. Nu behöver förnybart gynnas genom att skyndsamt lösa problemen med beskattning av importerad biogas och säkra EU-godkännandet för fortsatt skattebefrielse för andra biodrivmedel. Det bör kombineras med en avskaffad eller kraftigt sänkt skatt på el för laddning, såsom danskarna redan gjort.
4. Fokusera (också) på befintliga fordon. Morell vill ”kunna möta transportsektorns utmaningar på ett än bättre sätt”, vilket är välkommet. En viktig del i detta, som många politiker glömmer, är den befintliga fordonsflottan – det säljs en kvarts miljon nya bilar om året men rullar redan drygt 5 miljoner motorfordon på Sveriges vägar. Dieseldrivna fordon kan mycket snabbt bli fossilfria och oberoende av importerad diesel genom skiftet till HVO100, bensindrivna kan skiftas till etanol eller biogas och alla kan konverteras till eldrift. Det är dags att förverkliga riksdagens beslut om ett konverteringsstöd, som skulle ge jobb åt verkstadsindustrin i glesbygd, tillsammans med en marginell höjning av skatten på fossilt så att det tydligt lönar sig att tanka förnybart.
5. Var föregångare. ”Sveriges utsläpp utgör en dryg promille av världens utsläpp”, konstaterar Morell helt korrekt. Just denna insikt ledde riksdagen till att i mycket bred samstämmighet enas om att Sveriges chans till relevans är att gå före i omställningen – endast så gör vi verklig skillnad, och skapar samtidigt en värdefull hemmamarknad för aktörer med lösningar som på sikt kan få en världsmarknad. Sverigedemokraterna ställde sig till en början utanför det klimatpolitiska ramverket, men har senare anslutit sig – dock har det inte alltid märkts i partiets politik som inte tryggar uppfyllandet av klimatmålen. Morell kan här bidra till en välbehövlig trygghet genom att ta fasta på föregångsmetodiken och ta fram en heltäckande SD-politik som visar hur transportsektorns omställning skjuter fart i linje med de svenska klimatmålen.
Morells ”ambition är nu att ta upp denna diskussion med regeringen inom ramen för dels samarbetet inom infrastrukturområdet men även inom ramen för den årliga avstämningen kring Tidöavtalet”. Med ovanstående fem konkretiseringar skulle det kunna bidra till väsentliga förbättringar för denna mandatperiods slutspurt.
Bild: Peter H