För att säkra svensk tillgänglighet, konkurrenskraft och uppfylla de uppsatta klimatmålen, krävs ett kraftfullare politiskt ansvarstagande för flygsektorn. Det är budskapet i flygbranschens Action Plan 2025.
2023 överlämnade den samlade flygbranschen 32 förslag för ett långsiktigt hållbart och konkurrenskraftigt svenskt flyg till bostads- och infrastrukturminister Andreas Carlson.
Med Action Plan 2025 presenterar nu Transportföretagen Flyg, Swedavia, Svenska Regionala Flygplatser, Scandinavian Airlines, Braathens, Norwegian och ACR en uppdaterad agenda för att stärka svensk luftfart. Planen pekar ut fem prioriterade områden där politiska åtgärder behövs för att möta Sveriges transportbehov, främja klimatomställningen och möta beredskapskraven.
– Ska Sverige vara ett land med hög tillgänglighet, god regional utveckling och stark internationell konkurrenskraft, så måste flyget ges rätt förutsättningar. Det handlar i grunden om att säkra Sveriges transportsystem, där flyget är en integrerad del, säger Fredrik Kämpfe, Branschchef på Transportföretagen Flyg.
Följande åtgärder lyfts fram som särskilt prioriterade för att säkra det svenska flyget:
Sätt upp tydliga tillgänglighetsmål nationellt och internationellt. Det ska vara möjligt att över dagen resa till och från Stockholm från hela Sverige. Arlanda måste också ha direktförbindelser med världens viktigaste tillväxtregioner, i nivå med jämförbara europeiska nav.
Ta frågan om ett samlat sektorsansvar för flyget på allvar. Trafikverket bör ges ett tydligt uppdrag som sektorsmyndighet för luftfarten med långsiktigt planeringsansvar, inklusive luftrum och icke-statliga flygplatsers roll i totalförsvaret.
Driv efterfrågan på hållbart flygbränsle. Offentliga aktörer bör införa resepolicys där hållbart flygbränsle är norm. Staten behöver även stödja investeringar i svensk produktion av fossilfritt flygbränsle, något som också stärker försörjningsberedskapen.
Säkra kompetensförsörjningen. Bristen på piloter, tekniker och flygledare är akut. Det krävs fler utbildningsplatser och ändrade CSN-regler för att möjliggöra pilotutbildning i Sverige. I dag får svenska studenter ekonomiskt stöd utomlands, men inte hemma.
– Den svenska flygmarknaden har inte återhämtat sig efter pandemin. Faktum är att vi ligger långt efter i tillgänglighet jämfört med andra europeiska länder. I en internationell undersökning hamnar Sverige på plats 30 av 32 undersökta länder i Europa vad gäller möjligheten att ta sig med flyg till olika platser i världen. Samtidigt har vårt inrikesflyg rejäl slagsida med en halvering av trafiken före pandemin. Nu krävs riktade politiska insatser för att stärka hela sektorn. Utan det kommer den samhällsekonomiska kostnaden bli väldigt hög, samtidigt som vi kommer bli alltmer isolerade, säger Fredrik Kämpfe.
Bild: Erik Nikolai Halsteinrud