Nyheter

Statistik över spelindustrin – flest spelar för nöjes skull

Det finns flera anledningar varför svenskar väljer att spela om pengar, både digitalt och på fysiska spelombud. Det kan handla om allt för att vinna pengar för dagligt bruk men också för underhållning. Vad statistiken pekar på kan man läsa mer om i den här artikeln.

Spelmarknaden utvecklas ständigt. Nya digitala och smartare lösningar gör konsumenternas spelupplevelse bättre, tryggare och smidigare – något som är ett av branschens stora fokus. I dag kan man göra både verifiera sig med, samt göra insättningar och uttag, med BankID. Det är något som minskar risken för bedrägerier, eftersom man inte längre måste lägga in känsliga kortuppgifter. Konceptet Pay N Play, att betala och spela, har också gjort spelmarknaden mer lättillgänglig för spelare.

Svenska konsumenter spelar främst på lotterier och nummerspel, men även på landbaserade casinon och de som finns online på Allt Om Spel, samt betting på sport och musiktävlingar. Men vad är egentligen den största anledningen till att svenska konsumenter spelar? Är det att vinna stort, för det sociala eller nöjes skull? Det kan man läsa mer om i den här artikeln.

Så många spelar i underhållningssyfte

Tack vare digitaliseringen är det i dag enkelt att spela direkt från mobilen eller surfplattan, trots att många fortfarande besöker fysiska spelombud. Varje år genomför dessutom Spelinspektionen, som är den myndighet som säkerställer att all svensk spelverksamhet sköts lagligt, undersökningen “Allmänheten om spel” för att kartlägga svenskarnas spelvanor. Den senaste upplagan visar att den främsta anledningen, oavsett ålder och kön, är för att man ser det som underhållning eller nöje.

De som dock spelar mest är män som är 50 år eller äldre. Generellt sett är det även män som spelar mer än kvinnor. När man granskar statistiken över spelvanor kan man se att hela 69 procent av respondenter uppger att man spelar just för att det är roligt, efter detta kommer anledningen att man vill vinna stort, något som 40 procent uppger och innebär en ökning med 10 procent från föregående undersökning. Vad det exakt beror på framkommer inte, men man skulle kunna anta att en orsak skulle kunna vara den rådande lågkonjunkturen, att den svenska befolkningen letar sätt att tjäna mer pengar.

Fler anledningar varför svenskarna väljer att spela är för att vinna pengar för dagligt bruk (15 procent), för ett gott ändamål (8 procent), för det sociala (6 procent), att det är en hobby (5 procent) och annan anledning (2 procent).

Anledning till att fler upplever spelindustrin som trygg

Eftersom flest spelar om pengar i underhållningssyfte kan man anta att det inte är på grund av en önskan att förbättra sin ekonomi med spel, trots att ändå 15 procent uppger att de spelar för att vinna pengar för dagligt bruk. Detta skulle kunna bero på den svenska licensen som spelbolag måste ansöka om hos Spelinspektionen sedan den nya spellagen infördes 2019, vilket gör att bolag får marknadsföra sig mot svenskar – vilket i sin tur gör att marknaden i helhet upplevs som tryggare och säkrare. Då kan det kännas roligare för de svenska spelarna att spela för nöjes skull, utan att behöva oroa sig för bedrägerier och andra otrygghetsfaktorer.