Nyheter

2019 blir året då nätverks- och säkerhetsansvariga börjar samverka på riktigt

Under 2018 blev DDoS-skydd och andra säkerhetslösningar betydligt smartare tack vare betydande teknologiska framsteg. Under 2019 kommer vi att se liknande saker hända på en organisatorisk nivå. Trenden pekar på att nätverksteam och säkerhetsteam kommer att arbeta nära varandra med ökad transparens.

Det här skriver Adam Bixler, Director, Product Management. Arbor Networks.

”I takt med att säkerhetsteamen tar del av den mängd information som redan finns inom företagens infrastruktur, kommer de därigenom att kunna integrera detta i sina processer för att hantera cyberhot ännu mer effektivt än tidigare.

Antalet IT-attacker mot företag, tjänsteleverantörer och kritisk samhällsinfrastruktur ökar dramatiskt. Den konstanta floden av DDoS-attacker tvingar säkerhetsansvariga och säkerhetsarkitekter att ta till nya strategier och lösningar för att skydda kritisk digital infrastruktur. Detta omfattar även förmågan att upptäcka DDoS-attacker på ett tidigt stadium, redan innan de hunnit göra stor skada på företagets produktivitet, affärsverksamhet och rykte. Målet är att kunna hantera attacker och till och med kunna förebygga dem så att de inte hinner göra någon skada alls.

Att förebygga attacker är en tuff utmaning även för de allra skickligaste säkerhetsteamen, då IT-kriminella alltid försöker komma runt det försvar som finns. Den snabba övergången till hybrida moln och multi-cloud-miljöer förvärrar problemet genom att nätverks- och infrastrukturmiljöerna blir allt mer komplexa, och den yta som exponeras mot kriminella blir större och blottlägger fler sårbarheter. Säkerhetsteamen hade tillräckligt mycket att göra redan innan de tvingades oroa sig för molnsatsningar och hur integrationen av nya tjänster och applikationer skulle gå till med bibehållen säkerhet. Detta håller dock på att ändras eftersom gränserna som tidigare ofta fanns mellan säkerhetsarbete och nätverksarbete har börjat suddas ut, vilket leder till ett bättre samarbete kring avgörande processer och insikter.

Delat ansvar är dubbel glädje
Under flera år har både nätverks- och säkerhetsteam haft kapacitet och kvaliteter som överlappat varandra. Båda har haft till uppgift att hålla koll på nätverket, tjänster och applikationer för att upptäcka eventuella fel som kan bero på tekniska fel eller på IT-attacker. Genom att koppla samman nätverksverksamheten och säkerhetsverksamheten skapas tydliga fördelar. De två avdelningarna kan lyfta varandra på ett sätt som effektiviserar och förbättrar övervakning och skyddet av nätverket. Genom samverkan kan de kommunicera och koordinera insatserna på ett sätt som skapar ökad effektivitet, optimerar resursanvändning och minskar kostnader. Driftsäkerhet och DDoS-skydd kommer äntligen att kopplas samman på ett sätt som gör att företagets säkerhets- och nätverksteam skapar en plattform som präglas av transparens och samarbete. Denna trend stöds dessutom av utvecklingen inom smart data och analytics, vilket kommer att ge säkerhets- och nätverksteam en heltäckande bild av vad som händer över hela nätverket i realtid. Därigenom kan de också ta beslut kring åtgärder som tar arbetet till nya nivåer.”

Av Adam Bixler, Director, Product Management, Arbor Networks