Allt eftersom mer infrastruktur byggs i seismiskt aktiva områden över hela världen ökar också kraven på att broar och andra byggnader ska ha skyddsanordningar som gör att de står emot jordbävningar.
Efter tre års utvecklingsarbetet lanserar nu Dellner Dampers i Flen en ny generation seismiska dämpare med extrema egenskaper, och som är specifikt designad för att skydda broar och byggnader vid kraftiga jordbävningar.
Den hydrauliska dämparen har unika egenskaper när det gäller att på ett effektivt sätt omvandla extrema mängder rörelseenergi till värme. De har länge använts i fordon och i andra krävande sammanhang där man vill kunna stabilisera rörelse på ett förutsägbart sätt.
Strucpro – en helt ny produktfamilj
Med den nya familjen seismiska dämpare, Strucpro tar Dellner Dampers i Flen kliv för att stabilisera rörelseenergi i nya sammanhang. Företaget startade med att leverera dämpare till ASEAs lokomotiv på 60-talet och även om dämpare till tåg har stått för den största delen av utbudet är broar inget nytt applikationsområde.
Dellner Dampers vibrationsdämpare till kabelbroar sitter idag på cirka femtio broar över hela världen, inklusive två av världens längsta: the Yavuz Sultan Selim Bridge i Istanbul,Turkiet och the Russky Bridge i Vladivostok, Ryssland.
Magnus Lizell är Research & Development Manager och den som lett teamet av ingenjörer och konstruktörer som utvecklat den nya seismiska dämparen, som nu lanseras globalt.
– När vi började utvecklingsarbetet frågade vi oss: vilka produktegenskaper behövs för en ny generationen av dämpare? Vi insåg att vi kunde dra nytta av vår långa erfarenhet av dämpare till tåg, kabelbroar och elproduktion där lång livslängd och ett kompakt format är viktigt, förutom själva dämpningsförmågan, berättar Magnus Lizell.
Tre års utvecklingsarbete bakom produkten
Resultatet av tre års intensivt utvecklingsarbete blev StrucPro, en flexibel plattform för hydrauliska dämpare i spannet 500-2500 kN, designade specifikt för att hantera de enorma krafter som uppstår vid en jordbävning. Skyddet från de seismiska dämparna kan vara avgörande om byggnaden, eller bron, står kvar efter en jordbävning och fortfarande kan användas, vilket underlättar transporterna i det fortsatta räddningsarbetet.
Utvecklingsarbete har skett på huvudkontoret i Flen, där dämparna också kommer att tillverkas för att kunna ha den kvalitetskontroll som krävs.
–Tack vare högkvalitetsstål har vi lyckats designa en dämpare som både är lättare och mindre än många av de befintliga alternativen på marknaden, utan att göra avkall på prestanda. Det gör att den lättare kan både transporteras, installeras och integreras i designen på ett diskret sätt, säger Magnus Lizell.
Testad på oberoende testlaboratorium i Italien
Det ställs hårda krav på en produkt som ska hindra broar från att kollapsa. För att släppas ut på marknaden räcker det inte med simuleringar. Produktegenskaperna måste även valideras av tredje part. Något som inte var helt enkelt. Prestandan på StrucPro är så extrem att för att testa den fick den skickas till ett oberoende testlaboratorium i Italien som är specialiserat på testning och validering av olika typer av jordbävningsskydd.
– I Italien har de en extremt kraftfull testrigg som gör att de kan testa kombinationen av extrem kraft och hög hastighet. På så sätt är vi trygga med att den uppfyller kraven i EN 15129:2009, vilket är den europeiska standarden för seismiska isolatorer, som också är grunden för CE-märkningen, berättar Magnus Lizell.
En tätninglösning för femtio underhållsfria år
StrucPro är designad för att vara följsam och ständigt aktiv för att kunna följa bron i dess naturliga rörelser, år efter år, även i extrem kyla eller värme. En utmaning har varit att hitta en tätningslösning som lever upp till kraven på femtio år utan omfattande underhåll.
– När den väl sitter på bron måste vi kunna garantera femtio år utan omfattande underhåll.Vår erfarenhet från tågsidan har gjort att vi har hittat en tätningslösning som tål extremt många cykler under mycket lång tid. Den lösningen har vi fört in i även denna seismiska dämpare, berättar Magnus Lizell.