Nyheter

FSJ: ”Järnvägens underhållsskuld måste prioriteras”

Regeringens aviserade infrastruktursatsning på drygt 1 200 miljarder kronor innebär en ökning med 200 miljarder fram till år 2037.  För en ökad kapacitet för person- och godstrafik som gynnar Sveriges konkurrenskraft och beredskap måste järnvägens underhållsskuld prioriteras, menar FSJ:

Marknaden behöver utvecklas och förbli konkurrenskraftig, järnvägsentreprenörerna efterfrågar starka incitament för innovation och att även mindre aktörer får vara med i upphandlingarna.

– Branschen behöver en långsiktig och pålitlig underhållsplan som gör det möjligt för alla involverade parter att effektivt planera sina resurser, produktion och leveranser, samtidigt som den skapar förutsättningar för framtida investeringar, säger Olga Selin Ordförande FSJ.

FSJ välkomnar att regeringen satsar 900 miljoner till regional yrkesinriktad vuxenutbildning. I Sverige står staten för den grundläggande skolutbildningen men utbildningar till de järnvägstekniska yrkena saknas helt i det vanliga skolsystemet. För att säkra kompetensförsörjningen till järnvägen så att planerade satsningar på underhåll och reinvesteringar kan genomföras måste fler utbildningar med inriktning järnväg startas.