Nyheter

Hur AI förändrar fordonsindustrin – från fabriksgolvet till bilhallen

Text: Per Overgaard, EMEA Infrastructure CTO på Lenovo

Utvecklingen av hur bilar produceras har alltid drivits av tekniska genombrott. Från produktionslinjer med löpande band till robotrevolutionen – varje framsteg har förändrat fordonstillverkningen. Idag förändrar artificiell intelligens (AI) processen ännu en gång, men den här gången är de tekniska framstegen inte begränsade till fabrikerna. AI-assisterade kameror på produktionslinjerna upptäcker defekter snabbare och smarta kameror används för att skydda medarbetarna. Dessutom använder allt fler bilhandlare AI för att erbjuda bättre kundupplevelser.

Fördelarna med AI är verkliga och mätbara, bland annat genom lösningar som smarta AI-assisterade kameror, som gör det möjligt för anställda att frigöras från repetitiva uppgifter i produktionen, som rutininspektioner och leveransspårning. I stället kan de använda realtidsdata från kamerorna för att fatta snabbare beslut.

AI-systemen innebär även ett minskat antal arbetsplatsolyckor, ökad produktionskvalitet och sänkta kostnader för maskinunderhåll. Men man måste välja sina AI-partner med omsorg, integrera AI i samtliga processer på ett effektivt sätt, och lyssna på medarbetarna för att säkerställa att man väljer den AI-lösning som fungerar bäst för verksamheten.

En av de viktigaste fördelarna med AI-drivna verktyg är hur snabba de är. Genom att automatisera processer för att hitta värde i en stor mängd data, kan arbetslagen arbeta snabbare och mer precist än någonsin tidigare.

Effektivare tillverkning Vid fordonstillverkning kan AI-driven analys utföra flera viktiga moment i produktionslinjen mer effektivt än en enskild fabriksarbetare. Manuella och visuella kontroller är av nödvändighet långsamma, och den mänskliga faktorn innebär alltid en risk för missar och fel.

Även det mest erfarna mänskliga ögat kan missa defekter som kan innebära en säkerhetsrisk. Automatiserade kontroller är däremot mer tillförlitliga och konsekventa, vilket gör att defekter kan upptäckas i varje steg av produktionen och att personalen kan fokusera på sina främsta uppgifter.

Ett exempel på hur AI-teknik används för att effektivisera kontroller är Lotus Groups helelektriska verksamhet Lotus Technology, som tillverkar elfordon för globala marknader med en produktionskapacitet på 150 000 fordon per år.

Arbetsledarna var medvetna om att flaskhalsar lätt kan uppstå vid rutinmässiga kvalitetsinspektioner för denna mängd fordon. Därför valde man en lösning som bygger på datorseende, som analyserar videodata och söker efter potentiella defekter med 99 procents precision, vilket gör att produktionen kan rulla snabbt utan att man måste kompromissa med kvaliteten.

AI-lösningar har flera fördelar för en produktionslina där tekniken kan assistera i allt från optimering av processer, i form av kvalitetskontroll och effektiviseringar, till förbättrade säkerhetsrutiner. AI-innovatörer som ByteLAKE levererar lösningar som kan inspektera både fordon och processer för att upptäcka defekter, och till och med hitta sätt att förbättra processerna.

ByteLAKEs AI-algoritmer kan även användas för att analysera flera parametrar från motorn och bland annat lyssna efter defekter och problem – en uppgift som är svår att genomföra för arbetare i en bullrig miljö som en fabrik. När den mänskliga faktorn tas bort och inspektionerna körs säkert på Edge Computing-hårdvara går det både snabbt och säkert, och trovärdiga data levereras till arbetarna på fabriksgolvet.

Från fabriksgolvet till bilhallen Den amerikanska biltillverkaren General Motors använder AI för att effektivisera service och för att erbjuda reservdelar till sina kunder, och har installerat UVeye-skannrar som hjälper till att identifiera defekter på kundernas fordon hos 300 återförsäljare.

Kunderna kör sina bilar genom skannern som använder datorseende för att identifiera eventuella problem på fordonet, som serviceavdelningen sedan kan åtgärda. Systemet har en träffsäkerhet på över 90 procent, och kan tidigt upptäcka problem som riskerar att missas även av de mest välutbildade mekanikerna. Verktyget tar bort behovet av tidskrävande manuella kontroller och ger därför mekanikerna mer tid att åtgärda de problem som identifieras av skannrarna.

Maximera AI-fördelarna För IT-chefer inom fordonsindustrin är det viktigt att ha en dialog med sina team för att förstå vilka AI-lösningar som ger bäst avkastning, genom att exempelvis sänkta kostnader eller förbättrad effektivitet.

Valet av AI-lösning måste bli rätt så att alla behov uppfylls. Många AI-lösningar kräver utveckling för att fungera med en specifik process, och alla AI-lösningar kräver en högpresterande hårdvaruinfrastruktur. Det är viktigt att förstå att alla AI-leverantörer inte kan tillhandahålla AI-lösningar som är anpassade för alla verksamhetsområden.

Vårt eget AI-program erbjuder ett ekosystem där tillverkare kan hitta AI-lösningar som passar deras specifika behov från en rad olika leverantörer, tillsammans med den hårdvara som krävs för att driva dessa lösningar.

Kör mot en smartare framtid Bilindustrins framgångar har alltid drivits av smart tillämpning av teknik, och artificiell intelligens är det tekniksprång som kommer att driva på fordonsindustrin under de kommande åren. AI kommer att vara avgörande i flera delar av framtidens fordonsindustri – från nya effektivitetsvinster och säkrare processer på fabriksgolvet, till snabbare och mer precisa service- och kundupplevelser hos bilhandlarna.