Strainlabs övervakar partikelmagneter som sitter på järnvägsspåret på Öresundsbron i en första pilotapplikation. Øresundsbro Konsortiet jobbar aktivt med data drivet prediktivt underhåll på den välkända bron och utvärderar nu Strainlabs.
Med ökad automatisering av underhåll minskar behovet av fysisk närvaro på spåret.
Skruvar en viktig del av underhåll
Öresundsbron är känt för sitt arbete med en digital tvilling som tagits fram för den 16 kilometer långa förbindelsen. Arbetet med den digitala resan startade 2018 i ett samarbete med Afry. Sedan dess har tvillingen förfinats och fler inventarier och funktioner läggs in varje år. Anläggningens förutsättningar finns i det digitala visualiseringsverktyget, vilket gör att stora delar av underhållsarbete och projektering kan planeras från kontoret.
Applikation monterad på rälsen
Pilotapplikationen är övervakning av så kallade partikelmagneter, en teknik som hjälper till att förebygga problem orsakade av järndamm som bildas när tåg bromsar in och rullar över spårisolationerna. Magneterna samlar effektivt upp järndamm och förebygger bildandet av oönskade “kakor” av järndamm som annars kan förorsaka oönskad kortslutning av spårledningarna, vilket i sin tur leder till förseningar och andra driftstörningar. Öresundsbrons pilotprojekt med Strainlabs har gått framåt snabbt då teamet redan var väl medvetna om värdet att bevaka förspänning i förband.
UTMANINGEN
Inspektion av partikelmagneter kräver idag fysisk närvaro på plats, vilket är resurskrävande. Utan bevakning av skruvarna som fäster magneten är det svårt att veta när en magnet börjar lossna och riskerar försvinna från sin position, det är särskilt svårt att upptäcka och få tillgång till inspektion på grund av de långa sträckorna av ständigt trafikerad järnväg. Detta pilotprojekt är en del i en större ambition med övergången till säkrare och mer datadrivna arbetsmetoder och syftar till att minska behovet av fysisk närvaro på anläggningen – särskilt på anläggningskritiska och svåråtkomliga skruvförband.
IMPLEMENTATION
Csaba Madru, VD för Strainlabs, kommenterar samarbetet:
– Öresundsbron är extremt kompetenta och har en klar plan för hur de skall framtidssäkra sin verksamhet. Det har varit mycket lätt att samarbeta med dem och gå från teori till praktik på kort tid. Detta pilotprojekt är ett första steg och vi lär oss mycket om hur digitalisering av underhåll skall implementeras för att maximera värdet.
Strainlabs lösning innefattar:
Strainlabs Bolts (16 st M10x80, Bumax 88 skruvar) som monterar ett antal partikelmagneter längs rälsen på Öresundsbron.
Strainlabs Router med signalförstärkare: Installation av router med dubbla koncentratorkort för antenner som riktas I två olika riktningar har installerats har genomförts på Pepparholmen.
Strainlabs Analytics: Mjukvara som ingår I systemet för realtidsdata vid installation samt bevakning över tid av förbanden.
POTENTIALEN
– Genom att automatisera övervakningen av partikelmagneterna kan Öresundsbron med Strainlabs System dels säkra att skruvarna är korrekt installerade med rätt förspänning från start. Vår produkt möjliggör för våra kunder att kunna följa och analysera hur förspänningen förändras över tid, trots minskat antal fysiska besök vilket möjliggöra att kunna planera arbetet smartare, förebygga driftsstörningar och förbättra sina underhållsrutiner ytterligare, lägger Csaba Madru till.
– Det finns många skruvar på anläggningen – inte bara på järnvägen utan i stora konstruktioner, brolager, pumpar under jord med mera – förband som konstant är utsatta för vibrationer, väder och vind. Det här är ett viktigt evalueringssteg av hur tillförlitlig datan är och vi ser fram emot att följa pilotprojektet. Vi är öppna för att testa nya innovationer på vår anläggning vilket enligt vår erfarenhet ofta resulterar i Win-Win, avslutar Andreas Jälmarstål., Teknisk Förvaltare, Järnväg på Öresundsbron.
Foto: Hans Stolpe