Nyheter

Mobility Sweden: Svagt fordonsår 2024 med ökade utsläpp, men viss ljusning 2025

Nyregistreringarna av personbilar 2024 landade på den lägsta nivån på tio år. Detta är till stor del drivet av lågkonjunktur, höga räntor och brist på styrmedel. De tunga och lätta lastbilarna minskade med 21 procent respektive 12 procent jämfört med i fjol och bussmarknaden uppvisade en nedgång på 30 procent. 2024 var året då tillväxten för elbilar stannade av samtidigt som laddhybriderna ökade.

Inbromsningen för elbilar har resulterat i att trenden med minskade utsläpp från nya bilar är bruten och Sveriges utsläpp ökade med cirka 3 gram koldioxid under året. 2025 förväntas bli ett svagt år med marginellt ökade registreringar jämfört med 2024.

Totalt registrerades 269 498 personbilar under 2024, en minskning med 7 procent jämfört med 2023. Antalet elbilar sjönk med 16 procent, medan laddhybriderna ökade med cirka 3 procent. Andelen laddbara personbilar minskade därför med en procentenhet jämfört med 2023.

Företagsmarknaden fortsätter att driva elektrifieringen. Regeringens aviserade politik räcker inte för att stimulera efterfrågan utan fler styrmedel krävs för att vända trenden.

Inbromsningen av elbilar har lett till att trenden med minskade utsläppsnivåer från nya bilar har brutits. Under 2024 ökade koldioxidutsläppen i Sverige från nya personbilar från 61 till 64 gram per kilometer[1]. För att Sverige ska nå ESR-målen och etappmålet för inrikes transporter och för att omställningen ska bli rättvis behövs åtgärder som stimulerar efterfrågan på elbilar.

– Det är en oroande men väntad utveckling med höjda utsläppsnivåer till följd av den svaga utvecklingen av elbilar. Nu när det ekonomiska läget blir bättre för många hushåll och företag har regeringen ett guldläge att införa nya effektiva styrmedel för att återigen få fart på elektrifieringen för att minska utsläppen från nya bilar, säger Mattias Bergman VD på Mobility Sweden.

För lätta lastbilar minskade nyregistreringarna till 38 318, en minskning med 12 procent jämfört med 2023. Samtidigt ökade andelen eldrivna lätta lastbilar från cirka 20 till 22 procent. Den svaga byggmarknaden har försenat marknadsintroduktionen av lätta ellastbilar och därför behöver styrmedlen för att stimulera elektrifieringen förlängas och inte fasas ut.

De tunga lastbilarna minskade under året med 21 procent till 5 230. Av dessa var 6,5 procent eldrivna, en ökning från 4 procent 2023. Styrmedel för köp av nya ellastbilar har bidragit till den svagt positiva utvecklingen, men den motverkas samtidigt av sänkta fossila drivmedelsskatter.

– Sänkt elskatt för fordonsladdning och incitament för ökad efterfrågan av fossilfria transporter är nödvändigt för att elektrifieringen av tunga transporter ska ta fart, fortsätter Mattias Bergman.

Bussmarknaden minskade mest med 30 procent jämfört med 2023 och 783 nya bussar registrerades. Andelen eldrivna bussar låg på 32 procent, vilket är en ökning från 28 procent 2023. Regional- och långdistansbussar behöver fortsatt stödjas genom Klimatpremien samtidigt som laddinfrastrukturen för bussar måste byggas ut där de har naturliga väntetider.

Lätta fordon förväntas öka svagt under 2025

Lågkonjunkturen har påverkat både hushåll och företag under 2024 och Mobility Sweden bedömer att den kommer att prägla även utfallet för 2025. Det ekonomiska läget och avsaknaden av styrmedel har haft en negativ påverkan på privatmarknaden.

Mobility Swedens prognos för 2025 är 275 000 nyregistrerade personbilar, en marginell ökning jämfört med 2024 års utfall. Den fortsatt svaga efterfrågan på marknaden beror på lågkonjunkturen som dröjer sig kvar, men elektrifieringen förväntas åter ta ny fart. Andelen elbilar väntas landa på 40 procent, drivet av lansering av nya modeller och att Riksbankens räntesänkningar får genomslag.

Mobility Swedens prognos 2025 för lätta lastbilar innebär 40 000 nyregistreringar, en mindre ökning jämfört med utfallet 2024. Utvecklingen för elektriska lätta lastbilar väntas fortsätta att öka svagt under 2025 och nå en andel på 25 procent.

– För lätta ellastbilar är situationen fortsatt tuff på grund av lågkonjunkturen som lett till en svag byggmarknad. Regeringens satsning på ett marknadsintroduktionsstöd för det här segmentet måste finnas kvar några år till för att elektrifieringen ska hinna ta fart, konstarerar Mattias Bergman på Mobility Sweden.

Mobility Sweden gör ingen prognos för tunga fordon.

Nedgång för samtliga fordonsslag i december

Under december hade samtliga fordonsslag en fortsatt nedgång jämfört med samma månad i fjol. 26 237 nya personbilar registrerades, en minskning med 11 procent jämfört med 2023. Elbilarna stod för cirka 41 procent av månadens registreringar och laddhybriderna för 22 procent. Andelen laddbara bilar, dvs elbilar och laddhybrider, av de totala nyregistreringarna uppgick till cirka 63 och minskade marginellt jämfört med december 2023.

Lätta lastbilar minskade med cirka 26 procent till 3 618 och andelen eldrivna uppgick till cirka 21 procent. 393 nya tunga lastbilar registrerades i december, vilket var en minskning med 20 procent. 139 nya bussar registrerades, en minskning med 25 procent jämfört med december i fjol och sju av tio var eldrivna.

Bild: Grober Arzapalo 

 [1] Trafikverket och Transportstyrelsens definitiva siffra för 2023 och Mobility Swedens preliminära siffra för 2024.