Nyheter

6 av 10 smålänningar har haft startproblem med bilen de senaste vintrarna – få bilister kollar hur batteriet egentligen mår

En färsk undersökning från laddföretaget CTEK visar att många smålänningar kollar spolarvätska och däcktryck på bilen, men hoppar över batteriet. Samtidigt har 6 av 10 smålänningar upplevt startproblem med bilen de senaste vintrarna.

– Batteriet är bilens hjärta, men kunskapen hur man håller det friskt är låg, säger Henrik Fagrenius, vd och koncernchef på företaget, som menar att både privatekonomin och miljön blir lidande i onödan.

Resultaten från undersökningen visar att bara 7 procent av de småländska bilägarna kontrollerar bilbatteriet ofta och 19 procent gör det ibland, medan 74 procent rapporterar att de sällan eller aldrig gör det. Dessutom anger bara 11 procent att de laddar batteriet löpande, något som kan förbättra batteriets prestanda och förebygga problem under kalla månader.

Startproblem vanligt – men förebyggande åtgärder saknas

Startproblem är ett vanligt problem i regionen, och sex av tio bilförare har upplevt detta under de senaste vintrarna. Trots detta uppger en stor andel att de sällan använder batteriladdare eller vidtar andra förebyggande åtgärder. Regelbunden användning av en batteriladdare, särskilt inför vintern, skulle kan minska risken för problem och förlänga batteriets livslängd.

– Bilbatteriet är en traditionellt underskattad komponent i privata fordon, samtidigt som det är helt kritiskt för att kunna starta och använda fordonet. Det är helt enkelt bilens hjärta. Att hela 22 procent av smålänningarna, enligt undersökningen, ringer bärgare för att batteriet laddat ur är ett tydligt tecken på att vi behöver sprida mer kunskap om vikten av ett fungerande batteri, förklarar Henrik.  

Bilbatterier – så funkar de:

Ett bilbatteri behöver underhållas med extern laddning för att inte riskera förlora prestanda och behöva bytas ut i förtid. Detta kallas underhållsladdning.

Utöver svag prestanda kan batterier som inte underhållsladdas drabbas av sulfatering, vilket innebär att batteriet får en beläggning som minskar dess kapacitet.

Modernare fordons sätt att utnyttja bilbatteriet och förare som kör korta sträckor sliter mer på batteriet och gör att det behöver mer vård än annars.  

Externa laddare säkerställer rätt laddningsnivån och kan även rädda “döda” batterier och rekonditionera slitna bilbatterier.   

Ett byta ut ett bilbatteri kostar mellan 1 000–3 000 kronor. Vissa bilmodeller är idag svåra att byta batteri på själv, vilket innebär att verkstadskostnad tillkommer. 

Kostnaden för bärgning till följd av urladdat batteri täcks normalt sett av bilens försäkring. Ofta får ägaren dock betala självrisken, vanligtvis runt 1 500 kronor.

Om undersökningen
CTEK:s undersökning utfördes av Norstat 4 – 10 september 2024 och omfattade över 1 000 bilförare i hela Sverige varav 88 kom från Smålandsregionen. Dessa fick frågor om sitt fordon, kunskap om batteriladdning, bilskötsel, innehav av säkerhetsprodukter, attityder till beteenden i trafiken, samt upplevda problem till följd av batterihaverier.