Den kunskapsintensiva Stockholm-Mälarregionen välkomnar regeringens strategi för STEM-yrkena (Science, Technology, Engineering and Mathematics). Nu måste strategin följas av konkreta satsningar på anpassade lärandemiljöer och förstärkt kompetensutveckling för framtidens samhällsbyggare.
”Vi ser fram emot resultatet från den nya STEM-delegationen”, skriver Mälardalsrådet i ett svar till utbildningsminister Johan Pehrson (L). Svaret utgår från den skrivelse som tidigare lämnats från de tioregionerna i Mälardalsrådets kompetensförsörjningssamarbete.
– Stockholm-Mälarregionen är en kunskapsintensiv region med stor betydelse för hela landets konkurrenskraft. Kompetens inom STEM-yrkena är en avgörande framtidsfråga för vår del av Sverige och insatserna måste börja redan i förskolan. Det är positivt att regeringen uppmärksammar frågorna, men strategin måste följas av satsningar i reda pengar. Det gäller allt från ökade resurser till skolorna som ska lära ut STEM-ämnena till kompetensförsörjningen inom infrastruktursektorn, som har en stor efterfrågan på STEM-utbildade. Vi bidrar gärna till arbetet i den nyinrättade STEM-delegationen, säger Jens Sjöström (S), ordförande Mälardalsrådet och investeringsregionråd Region Stockholm.
Ny STEM-delegation ska konkretisera strategin
Den 24 februari presenterade regeringen med utbildningsminister Johan Pehrson (L) en nationell strategi för STEM-yrkena (Science, Technology, Engineering and Mathematics), kunskapsområden som är viktiga för Stockholm-Mälarregionens konkurrenskraft. Syftet med strategin är bland annat att fler ska välja och gå klart STEM-utbildningar. Under presskonferensen presenterades en ny STEM-delegation som ska konkretisera strategin. STEM-delegationen ska slutrapportera sitt arbete den 2 december 2027.
Tio regioner samarbetar om strategisk kompetensförsörjning
I Mälardalsrådet samarbetar tio regioner (Stockholm, Uppsala, Västmanland, Örebro, Sörmland, Östergötland, Gävleborg, Dalarna, Värmland och Gotland) inom strategisk kompetensförsörjning. Rådet ser det som avgörande att strategin prioriterar samhällsbyggnadssektorn och behovet av praktiska utbildningsmiljöer för tekniska yrken. Inför regeringens arbete med STEM-strategin lämnades en särskild skrivelse till Utbildningsdepartementet. Skrivelsen kan läsas på Mälardalsrådets hemsida.
Regeringens STEM-strategi och Mälardalsrådets svar i korthet:
I Stockholm-Mälarregionen bor 4,3 miljoner människor, som tillsammans bidrar till över hälften av Sveriges BNP. Regionen har en stark position inom flera STEM-områden.
Regionerna välkomnar STEM-strategin, och det är positivt att flera av Mälardalsrådets prioriterade frågor behandlas i strategin:
– Samhällsbyggare inom infrastruktursektorn framhålls som en egen kategori
– Satsningar på regionala och storregionala STEM-miljöer berörs, men behöver konkretiseras i riktade insatser. Inom exempelvis järnvägen saknar Stockholm-Mälarregionen övningsanläggningar
– Stärkt tillgänglighet till utbildning och ökad genomströmning framhålls, men grundläggande finansiering av utbildningsinfrastruktur som lärcentrum saknas och behöver tillföras
– Tidiga och anpassade insatser för barn och unga behöver utvecklas, men det saknas riktade medel till skolhuvudmän att arbeta med ökad attraktionskraft
En STEM-delegation inrättas som ska konkretisera STEM-strategin. Mälardalsrådet, med dess breda plattform av aktörer, bidrar gärna till arbetet i STEM-delegationen.
Ny kompetenskartläggning visar på bristyrken inom transportinfrastrukturen
Mälardalsrådet har i en ny kompetenskartläggning pekat på bristerna på STEM-kompetens inom järnvägen, vägtrafiken, sjöfarten och flyget. Rapporten visar på flera bristyrken som riskerar att lamslå transporterna i Stockholm-Mälarregionen, Sveriges trafiknav med 850 000 vardagspendlare.
Klicka här för att ta del av kartläggningen på Mälardalsrådets hemsida.