I takt med att bilar blir större ställs städer inför flera nya utmaningar vad gäller stadsplanering och trafikhantering. EasyPark har jämfört storleken på de mest sålda bilarna i Sverige idag med de mest sålda bilarna i Sverige för tio år sedan. Resultatet visar en betydande storleksökning på både längden och bredden.
Begreppet ”autobesity” – eller ”bilfetma” – beskriver fenomenet att bilar blir bredare och tyngre. Idag står suvar för nästan hälften, 46 procent, av den globala bilförsäljningen. När EasyPark jämför den sammanlagda storleken på de mest sålda bilarna i Sverige år 2024 med toppsäljarna under 2014 visar det sig att snittbredden ökat med 5,8 cm, medan snittlängden ökat med 1 cm.
Suvar och crossovers har blivit alltmer populära bland bilförare. Enligt den europeiska organisationen Transport and Environment (T&E) märks trenden över hela kontinenten. T&E menar att bilar i Europa växer på bredden med i genomsnitt 1 cm vartannat år.*
– När bilarna växer riskerar det att påverka framkomligheten i våra städer för såväl bilister som fotgängare och cyklister. Det innebär en viss utmaning om bilarna blir större än befintliga parkeringsplatser. Olika städer har olika behov. Med EasyParks Insights kan vi hjälpa städer att fatta välinformerade beslut för att kunna hantera de utmaningar som de står inför, säger Gustaf Lartén, Sverigechef på EasyPark.
Den ökande storleken på bilar har lett till utmaningar kring parkering, framkomlighet och stadsplanering, vilket har fått städer att vidta eller överväga åtgärder. I Paris röstade invånarna tidigare i år ja till att tredubbla parkeringsavgifterna för stora bilar. Samtidigt har experter föreslagit att EU bör se över den tillåtna maxbredden för personbilar, som för närvarande är densamma som för lastbilar, 255 cm. Vissa experter förespråkar också att behålla den traditionella storleken på parkeringsplatser, 2,4 x 4,8 meter, som ett sätt att motverka trenden med större bilar.
– Större bilar skapar stora utmaningar för städer och invånare. Vi på EasyPark ser att detta påverkar både parkeringsmöjligheter och trafikflöden, något säkert många svenskar som tar bilen in till stan kan bekräfta. Åtgärder som höjda avgifter för större fordon kan hjälpa, men vi tror främst på att lösa behovet med datadrivet beslutsfattande. Genom att använda insamlad data kan vi erbjuda städer en anpassad lösning, avslutar Gustaf Lartén.
Bild: NoName_13