Nyheter

Fordonsbranschen: ”Stoppa fordonsjättarnas digitala monopol – innan det är för sent!”

Text: Lars Bergmark, Verkställande direktör, Svenska Fordonsbranschen

Dagens fordon är rullande datorer, men mindre oberoende verkstäder får allt svårare att få tillgång till den data som krävs för service och reparationer. Fordonstillverkarna begränsar tillgången till informationen och styr därmed marknaden till sina egna märkesverkstäder.

Konsekvensen? Högre kostnader, minskad konkurrens och färre valmöjligheter för alla som är beroende av fungerande fordon.

Oberoende aktörer stängs ute

För att kunna serva och reparera moderna fordon krävs teknisk data. Reglerna säger att denna information ska vara tillgänglig, men samtidigt kräver cybersäkerhetslagstiftningen att den skyddas. Denna lagkrock utnyttjas av fordonstillverkarna, som i praktiken kan neka oberoende verkstäder den information de behöver.

Utöver detta införs tekniska, juridiska och ekonomiska hinder som gör det allt svårare att bedriva verksamhet utanför fordonstillverkarnas egna nätverk. Om denna utveckling fortsätter riskerar många fristående aktörer att slås ut – med färre valmöjligheter och högre kostnader för fordonsägare som följd.

Hela samhället påverkas

Begränsad konkurrens inom fordonsservice drabbar alla som använder fordon – privatpersoner, åkerier, kollektivtrafik och företag med större fordonsflottor. När tillgången till alternativa service- och reparationsmöjligheter minskar, skjuter kostnaderna i höjden.

För många verksamheter är fordonen en grundförutsättning för att kunna bedriva sitt arbete. Om oberoende aktörer stängs ute från marknaden hotas inte bara konsumenters valfrihet, utan även transportsektorns effektivitet och konkurrenskraft.

EU måste agera

EU-kommissionen har slagit fast att tillgången till fordonsdata är avgörande för hela branschens konkurrenskraft. Fordonens digitalisering innebär att data blir en nyckelfråga för innovation och service, men utan rätt lagstiftning riskerar hela marknaden att snedvridas.

EU granskar just nu både konkurrensregler och datalagstiftning för att säkra en rättvis fordonsmarknad. Men medan lagstiftarna analyserar, fortsätter fordonstillverkarna att stärka sitt digitala grepp – på bekostnad av oberoende aktörer och fordonsägare.

Politikerna måste ta ansvar

För att förhindra ett digitalt monopol krävs omedelbara åtgärder:

Säkerställ att oberoende aktörer har tillgång till nödvändig fordonsdata genom tydlig lagstiftning.

Se till att konkurrenslagar efterlevs och att fordonstillverkarna inte kan utestänga fristående verkstäder och leverantörer genom tekniska spärrar.

Förhindra att mjukvara används för att låsa in fordonsägare i tillverkarnas egna servicekanaler.

Fordon är en grundförutsättning för vårt samhälle. Om utvecklingen tillåts fortsätta riskerar kostnaderna att öka, valfriheten att minska och stora delar av fordonssektorn att slås ut. Det är dags för politikerna att agera – innan det är för sent.