Trafikanalys publicerar nu den årliga uppföljningen av hur transportsystemet har utvecklats i förhållande till de transportpolitiska målen. Kostnaderna för resor och transporter har blivit mer överkomliga för medborgare och näringsliv, jämfört med de senaste åren. Samtidigt är transportsektorns klimatmål till 2030 nu mycket svårt att nå.
I januari 2024 sänktes reduktionsplikten och drivmedelsskatterna, och Sverige har nu bland de lägre drivmedelskostnaderna i EU. Det har bidragit till att de flesta, även i de lägre inkomstgrupperna, har haft en inkomstutveckling som har varit starkare än resekostnadsutvecklingen sett över en längre tidperiod.
Samtidigt har det skett en inbromsning i elektrifieringstakten. Andelen laddbara personbilar i nybilsregistreringen sjönk för första gången i riket totalt jämfört med året innan. Den sänkta reduktionsplikten har också inneburit att växthusgasutsläppen från inrikes transporter ökat kraftigt under 2024. Det nationella etappmålet innebär att utsläppen från inrikes transporter, exklusive inrikes flyg, ska minska med 70 procent till år 2030 jämfört med 2010. Utsläppen måste nu minska i mycket snabb takt om målet ska nås.
– Ungefär tre fjärdedelar av tiden mellan 2010 och 2030 har nu passerat, och 2024 var utsläppen bara 23 procent lägre än 2010, säger Anders Brandén Klang, projektledare för måluppföljningen.
Försämrad interregional tillgänglighet
Tillgängligheten och åtkomligheten med flyg minskade för ett antal orter under 2024. Måtten visar i vilken utsträckning det är möjligt att resa till eller från en ort för att vistas på destinationen över dagen. Trafikanalys bedömer att den interregionala tillgängligheten har försämrats både jämfört med när målen antogs för drygt 15 år sedan och jämfört med situationen innan pandemin.
En del av flygresandet har ersatts av distansmöten och den digitala tillgängligheten utan transporter fortsätter att förbättras. Andra flygresor har ersatts av tågresor, och tågtrafikens bristande punktlighet fortsätter att vara ett bekymmer för transportsystemets standard och tillförlitlighet.
Urbaniseringen fortsätter och när en allt större andel av befolkningen bor i tätorter stärks den lokala tillgängligheten, detta mätt som andel av befolkningen som når utpekade servicepunkter inom en viss restid. Men variationerna är stora både inom kommuner och i olika delar av landet.
Mindre luftföroreningar över tid men mer bullerproblem
Urbaniseringen innebär också att en större del av befolkningen utsätts för tätorternas luftföroreningar och buller. Medan luftföroreningarna har minskat över tid tycks bullerproblematiken bestå och också förvärras. Ökad utsatthet för buller gör att Trafikanalys nu bedömer att påverkan på människors livsmiljö har haft en negativ utveckling över tid.
Enligt preliminära uppgifter omkom 392 personer i trafikolyckor under 2024. De allra flesta inom väg- eller järnvägstrafiken. I förhållande till de etappmål som beslutats med sikte på 2030 är det i första hand antalet självmordshändelser inom bantrafiken som måste minska snabbt för att målet ska kunna nås.
Här hittar du hela uppföljningen för 2025.
Här hittar du en interaktiv visualisering av måluppföljningens nyckelmått.
Bild: Munkya Kumar