Nyheter

Ny undersökning: Kompetensbrist största orosmolnet för nordiska datacenterbyggare

En ny undersökning från Aggreko visar att oron över att få tag på rätt kompetens är stor hos företag som designar och bygger datacenter i Norden. 495 chefer på europeiska konstruktionsföretag tillfrågades, varav 78 från Norden. Av de nordiska deltagarna angav 35% kompetensbrist som största problemet inför framtiden, tätt följt av högre kostnader för utrustning och material, 33% samt extrema väderförhållanden, 31%.

Kompetensbristen i byggbranschen är avgörande för den svenska datacenterbranschen som står inför en dramatisk ökning av datacenterkapacitet de närmaste åren. I Sverige beräknar analysföretaget Arizton att investeringarna i byggnation av datacenter kommer att öka från 4,5 miljarder kronor 2024 till 6,5 miljarder kronor 2029. Samma trend syns i hela Europa och Uptime Institute förutsåg redan 2021 att 300 000 nya branchspecialister skulle komma att behövas fram till 2025.

I Sverige har sysselsättningen minskat inom byggbranschen de senaste åren i takt med lägre bostadsbyggande. Däremot ökar byggnation av anläggningar, bland annat datacenter och där saknas viktig kompetens.

– Kompetensbristen inom datacenterbranschen är ett stort globalt problem och många bygg-och anläggningsföretag har svårt att hitta medarbetare med rätt kompetens för dessa avancerade projekt, säger Helen Näslund, Data Centre-ansvarig på Aggreko i Sverige.

– Det är därför inte konstigt att deltagarna i vår undersökning placerar kompetensbrist i topp vad gäller framtida orosmoln. När det saknas personal är det extra viktigt att samarbeta med erfarna partners med rätt expertis och som har gränsöverskridande och robusta leveranskedjor.

– Aggreko har lång erfarenhet av kraft- och temperaturlösningar samt testning specifikt för datacenterbranschen och vi kan utrusta och implementera anpassade och skalbara lösningar för datacenter. Det kan ge avlastning vid personal- och kompetensbrist och säkra att projekt håller tidplanen, avslutar Helen Näslund.

Ladda ner hela Aggrekos undersökning här.

Bild: kp yamu Jayanath