Se tidigare inlägg här:
Sverigedemokraterna: www.dagensinfrastruktur.se, 2030-Sekretariatet: www.dagensinfrastruktur.se, Sverigedemokraterna: www.dagensinfrastruktur.se, 2030-sekretariatet: www.dagensinfrastruktur.se
Text: Thomas Morell (SD), Vice ordförande Trafikutskottet, Riksdagsledamot
Det är glädjande att Mattias Goldmann och 2030-sekretariatet delar vår syn på frågorna kring transportsektorns del i bidragen till växthusgasutsläppen samt föregångslandspolitiken.
Det är bra att vi nu har samma utgångspunkt inför våra samtal den 4/6 – det vill säga att, utifrån Naturvårdsverkets statistik, så står transportsektorn för 31 procent av Sveriges samlade växthusgasutsläpp. Att detta måste sättas i relation till de globala utsläppen är vi också överens om.
Sveriges utsläpp av växthusgaser motsvarande 44,4 miljoner ton koldioxidekvivalenter, vilket i sig är en minskning med 38 procent sedan 1990. De totala utsläppen i världen är 44 114,8 miljoner ton koldioxidekvivalenter, vilket betyder att Sveriges utsläpp utgör en promille av världens utsläpp. Transportsektorn i Sverige står sålunda för en tredjedel av denna promille. Det är en god början inför vårt samtal.
När det gäller föregångslandspolitiken verkar vi också vara överens. Svensk klimat- och miljöpolitik har allt för länge byggt på premissen att Sverige ska gå före andra länder. Tanken bakom detta har varit att Sverige på så sätt skulle kunna påverka andra länder att gå i samma riktning. Problemet med denna strategi är att det inte finns tydliga vetenskapliga bevis inom forskningen som stödjer att föregångspolitiken bidrar till minskade utsläpp. Här har vi sett effekterna av exempelvis reduktionsplikten. Ett av de mest påtagliga verktygen från förespråkarna av föregångslandspolitiken var att göra det dyrare att använda fossila bränslen för vanligt folk och svenskt näringsliv. Även energi.
Det var en av anledningarna till att föregångslandspolitiken påverkade inflationen och därmed förutsättningarna för penningpolitiken. Det är bra att vi är ense om att vi inte ska tillbaka till detta.
Bild: Gerd Altmann