Spelindustrins framtid ser ljus ut, mycket tack vare den digitala infrastrukturen. Varje år kartläggs dessutom svenskarnas spelvanor för att kunna bevara en hälsosam folkhälsa, reglera marknaden och ta reda på trender. I den här artikeln kan man läsa mer om den svenska spelindustrins miljardomsättning, befolkningens spelvanor och vad som har bidragit till branschens genomslag.
Människor har spelat om pengar i åratal, mycket på grund av att det har setts som både roligt och spännande. Även idag spelar de flesta svenska konsumenter för nöjes skull och i underhållningssyfte, det visar den årliga kartläggningen “Allmänheten om spel”. Det är nämligen hela 69 procent som uppger det som främsta anledning till spel om pengar. Men hur ser svenskarnas spelvanor ut, vilka är det som bidrar till omsättningen och hur påverkar den digitala utvecklingen branschen?
Dagens digitala infrastruktur gynnar spelindustrin
Som konsument kan man spela utan spelpaus och med svensk licens, vilket gör att utbudet av spel online är extremt stort. Det digitala samhälle som vi idag lever i har revolutionerat spelindustrin – det är lättillgängligt, enkelt och smidigt att spela direkt från mobilen, surfplattan eller datorn.
Det är dessutom lätt att göra både insättningar och uttag, eftersom det finns massvis med betalningslösningar med BankID, Trustly, konceptet Pay N Play och spel utan registrering. Med BankID blir dessutom helhetsupplevelsen tryggare och säkrare, eftersom man inte behöver uppge känsliga kortuppgifter och riskera utsättas för bedrägeri.
Detta kan tänkas vara en bakomliggande anledning till varför fler också spelar i underhållningssyfte, eftersom den digitala infrastrukturen bidrar till enkelhet, bättre lösningar, men även bättre grafik som ökar helhetsupplevelsen.
Nedan kan man se Spelinspektionens fullständiga statistik över varför svenskar väljer att spela om pengar:
69 procent: För nöje, underhållning
40 procent: För att vinna stort
15 procent: För att vinna pengar för dagligt bruk
8 procent: För ett gott ändamål
6 procent: För det sociala
5 procent: Det är en hobby
2 procent: Annat
Omsättning på 27,8 miljarder föregående år
Under 2024 ökade den gemensamma svenska spelindustrins omsättning med 700 miljoner kronor, trots att det är en rådande lågkonjunktur. Så vilka är det egentligen som bidrar till detta stora värde?
Enligt Folkhälsomyndigheten är det faktiskt inte särskilt många, eftersom 20 procent av konsumenterna bidrar till 80 procent av omsättningen, samt endast 4 procent bidrar till hälften av hela värdet. Medan de flesta spelar för små summor, är det alltså endast få människor som faktiskt hjälper spelindustrin växa.